Politiek Deventer vol goede moed ondanks stuklopen formatie

De politiek in Deventer kwam vanavond bij elkaar voor een extra raadsvergadering over de vastgelopen coalitieonderhandeling. De fracties van Gemeentebelang, PvdA, VVD en D66 konden het namelijk niet eens worden over het aanstellen van de wethouders. Het doel van de ingelaste vergadering was dan ook om uitleg te geven aan de gemeenteraad en om te bespreken wat de verdere stappen in de coalitievorming zijn.

"We lagen wat inhoud betreft aardig op één lijn, maar we konden het niet eens worden over de wethouders", vertelt Daaf Ledeboer van de VVD. "Wie die extra wethouders moest gaan leveren was een moeilijk punt. We hebben echt van alles geprobeerd, het kwam uit onze tenen, maar toch liep het spaak."

Oude coalitie

Ondanks dat de partijen aangeven samen ambitieus te zijn, voelde de VVD zich enigszins een buitenbeentje. "Wij wilden niet in de oude coalitie stappen en die indruk kregen wij nu wel", meent Ledeboer. Voorgaande jaren bestond de coalitie van Deventer namelijk uit Gemeentebelang, PvdA, D66 en CDA. "Wij wilden juist een nieuwe coalitie bouwen."

Liesbeth Grijsen van Gemeentebelang: "Drie partijen zijn wat meer naar elkaar toegegroeid en één partij, de VVD in dit geval, iets minder. Dan struikel je uiteindelijk ook op iets wat meer een formaliteit is."

Burgemeester Raalte

Aan Martijn Dadema, de burgemeester van buurtgemeente Raalte, nu de taak om opnieuw te proberen een coalitie te vormen. "Hij zal eerst weer met alle partijen praten en dan ga ik er vanuit dat we over een ruime maand de vlag uit kunnen hangen. Dan zal Deventer weer een stevige coalitie hebben", sluit Ledeboer zijn verhaal af.