Vijftien maanden celstraf voor Mario D. in hoger beroep monstertruckdrama Haaksbergen

Mario D., de chauffeur van de monstertruck die in september 2014 inreed op publiek in Haaksbergen, is door het gerechtshof veroordeeld tot een celstraf van vijftien maanden en een beroepsverbod van vijf jaar. Bij het ongeluk kwamen drie mensen om het leven en raakten tientallen mensen gewond. De straf is dezelfde die de rechtbank in 2016 oplegde.

Mario D. ging in hoger beroep tegen die straf omdat hij deze te zwaar vond. Tijdens de zitting vorige maand pleitte zijn advocaat dat de rechter volledig voorbij is gegaan aan een technisch rapport, waarin werd vastgesteld dat er technische mankementen waren aan de monstertruck. Experts getuigden echter dat van technische mankementen geen sprake was.

Tekst gaat verder onder deze video

Volgens het hof zijn er geen technische mankementen aan de monstertruck geconstateerd. Mario D. had gebrek aan voertuigcontrole. Als de achterwielen niet instuurden, dan had hij nog de bocht naar links kunnen halen.

Onaanvaardbare risico's

Het hof oordeelt verder dat Mario D. bij de demonstratie onaanvaardbare risico’s voor de veiligheid van het aanwezige publiek heeft genomen. De afmetingen, het gewicht en het vermogen van de monstertruck leverden een bijzonder gevaar op voor de omgeving. De ruimte om te manoeuvreren was beperkt en in de rijrichting stond overal publiek.

Tekst gaat verder onder deze video

De bestuurder heeft de stunt uitgevoerd zonder ervoor te zorgen dat passende veiligheidsmaatregelen waren getroffen. Het hof acht daarom bewezen dat de bestuurder grove schuld heeft aan het veroorzaken van de dood en het zwaar lichamelijk letsel van de slachtoffers.

Slachtoffers over het arrest

Voor sommige slachtoffers van het ongeluk is de uitspraak teleurstellend. Wat Michiel en Diane Weustink uit Hengelo betreft, had de straf zwaarder mogen zijn.

 

Tekst gaat verder onder deze video

Ook uitspraak stichting Sterevenementen Haaksbergen

Ook de stichting Sterevenementen Haaksbergen, die het evenement organiseerde, kreeg vandaag de uitspraak in het hoger beroep te horen. Het gerechtshof veroordeelde de organisatie tot een voorwaardelijke boete van 25.000 euro. Die straf is gelijk aan de straf die de rechtbank in 2016 oplegde.

Reacties op de uitspraak

Op Social Media wordt onder meer zo gereageerd op de uitspraak tegen de Stichting Sterevenementen Haaksbergen en de bestuurder van de monstertruck, Mario D.

De Facebook post kan op dit moment niet worden geladen. Klik hier om naar de post te gaan.

De Facebook post kan op dit moment niet worden geladen. Klik hier om naar de post te gaan.
De Facebook post kan op dit moment niet worden geladen. Klik hier om naar de post te gaan.