‘Dialect-weerman’ Martijn uit Sibculo krijgt spontane hulp na diefstal weerstation

Hij is momenteel even flink onthand: weerman Martijn Groote (21) uit Sibculo. Dieven gingen aan de haal met zijn weerstation. Maar dankzij spontane donaties van zijn fans kan hij nu een nieuw exemplaar aanschaffen: “Een erg aangename verrassing.”

Al sinds zijn twaalde is Martijn in de ban van het weer en intussen geniet hij zelfs al enige landelijke bekendheid met zijn markante weerpraatje, waarbij de Sibculoër een geheel eigen stijl heeft ontwikkeld. Zo kunnen de luisteraars van 3FM regelmatig kennis nemen van zijn meteorologische bespiegelingen. Half in ABN, half in het dialect. Met steevast de afsluiter: “Met of zonder paraplu, zeg ik ajuu.”

Handen in het haar
Maar Martijn Groote zit momenteel even flink met de handen in het haar. Reden is de diefstal afgelopen Pinksterweekeinde van zijn weerstation. “Die zat sinds twee jaar vastgemaakt aan een paal achter onze woning. Gezien deze plek ga ik er vanuit dat het bekenden moeten zijn geweest.”


Lantaarnpaal gesaboteerd
En die dieven gingen bepaald niet over een nacht ijs. “Ze hebben de webcam van de buren weggedraaid en hebben van een lantaarnpaal de draden kapot geknipt zodat het donker was en ze hun gang konden gaan.”


Voor zijn dagelijkse weerpraatje op Facebook is hij momenteel aangewezen op bestaande weerkaarten op internet. Maar uiteraard wil hij straks weer zijn eigen station.

Ambitieus
Vooral ook met het oog op zijn ambities: “Ik wil hier absoluut verder in. Het liefst wil ik er mijn vak van maken.”

Spontane hulp
Het opmerkelijke is dat hij de afgelopen dagen van alle kanten spontaan hulp kreeg aangeboden. “Mensen die me een tientje komen brengen, twee tientjes soms.”


Ander plekje
Intussen heeft hij zelfs alweer voldoende geld voor een nieuw weerstation. “Dat ga ik komend weekeinde halen.”


Maar die krijgt dan wel een ander plekje: “Niet meer aan die paal, maar veilig bovenop het dak.”

Meer over dit onderwerp:
Sibculo Nieuws
Deel dit artikel: