Haaksberger paardenfokker mag na schuur en stallen niet ook nog rijhal bouwen

Stoeterij De Hanenberghoeve in Haaksbergen mag geen rijhal bouwen op zijn nieuwe locatie aan de Oude Enschedeseweg. Dat heeft de Raad van State vandaag beslist.

Eigenaar Johan Hilderink maakte bij de Raad bezwaar tegen het nieuwe bestemmingsplan voor de nieuwe locatie. Dat plan laat namelijk geen rijhal toe, die hij wel graag wil.

Volgens Hilderink heeft hij recht op een rijhal, omdat de gemeente al lang wist van zijn bouwplannen. Maar de gemeente Haaksbergen vindt de acht meter hoge hal van veertig bij twintig  meter niet passen in het landschap. Het gaat om een gebied met kleinschalige erven en voornamelijk woningen.

Eerder wél vergunning voor schuur en stallen

Oorspronkelijk gaf de gemeente aan het perceel van Hilderink een woonbestemming. Maar daar haalde de Raad van State een streep door, omdat toen geen rekening was gehouden met de plannen van de stoeterij.

Vervolgens verleende de gemeente wel een vergunning aan Hilderink voor de bouw van een schuur en stallen. Toen Hilderink daarna een vergunning vroeg voor de rijhal weigerde de gemeente.

In het nieuwe bestemmingsplan is geen ruimte meer voor woningen en een rijhal, wel voor de inmiddels gebouwde schuur en stallen.

Natuur en Milieu

Omwonenden en de stichting Natuur en Milieu Haaksbergen bestreden het nieuwe bestemmingsplan ook. Zij vinden dat de stoeterij op deze plek niet thuishoort. Maar dat is een voldongen feit: de vergunning voor de schuur en de stallen kan niet meer worden aangevochten.

Deel dit artikel: