Raalte roept inwoners op ervaringen rond belevingsvlucht te delen

Wethouder Wagemans roept inwoners van de gemeente Raalte op om hun ervaringen rondom de belevingsvlucht aanstaande woensdag zoveel mogelijk met de gemeente te delen. Woensdag 30 mei laat het ministerie van Infrastructuur een Boeing de routes naar vliegveld Lelystad vliegen, zodat burgers kunnen ervaren wat het betekent als hier straks dagelijks tientallen vliegtuigen over komen.

De belevingsvlucht van aanstaande woensdag is georganiseerd als gevolg van de onrust over de laagvliegroutes richting Lelystad Airport. Een tweemotorig Transavia toestel, een Boeing 737-800 vliegt de routes van en naar Lelystad en moet op die manier een idee geven wat inwoners van Overijssel, Flevoland en Gelderland kunnen verwachten. 

Twee keer alle routes vliegen

Alle routes worden minimaal een keer gevlogen maar op sommige plekken kunnen inwoners twee keer ervaren hoeveel geluid een laagvliegende Boeing veroorzaakt. De tweemotorige Boeing is volgens het ministerie representatief voor het type vliegtuigen dat in de toekomst veel over ons gebied zal komen.

Tekst gaat verder onder de overzichtskaart

Overzichtskaart met de aanvliegroute over gemeente Raalte (Foto: RTV Oost)
Overzichtskaart met de aanvliegroute over gemeente Raalte (Foto: RTV Oost)
Fotograaf: RTV Oost
Overzichtskaart met de aanvliegroute over gemeente Raalte

Wethouder Wagemans was vanmorgen in gesprek met Hans van Holten, om te bespreken hoe Raalte de informatievoorziening rondom die belevingsvlucht zal organiseren.

Ministerie overlegt met Regiegroep

Hans van Holten komt ook uit Raalte en is lid van de Regiegroep, een door het ministerie van Infrastructuur ingestelde groep betrokkenen, die regelmatig op de hoogte gehouden wordt van de ontwikkelingen rondom vliegveld Lelystad en de consequenties ervan voor de regio. In die Regiegroep zijn naast het ministerie onder meer de provincie Overijssel en diverse bewonersgroepen betrokken.

Omdat Hans van Holten vrij gedetailleerd op de hoogte is van de belevingsvlucht, heeft hij zijn kennis gedeeld met de wethouder. Wout Wagemans vindt het belangrijk dat inwoners van Raalte weten wat er speelt. Hij hoopt erop dat zoveel mogelijk mensen woensdagmiddag buiten zullen staan, zodat ze ervaren wat het geluid van een overvliegende Boeing met hen doet.

Zoveel mogelijk ervaringen delen

Daarna hoopt hij dat zoveel mogelijk inwoners hun ervaringen delen met de gemeente. "Alleen op die manier kunnen we een totaalbeeld krijgen van hoe het hier wordt ervaren", zegt wethouder Wagemans. "En als blijkt dat er veel negatieve geluiden uit de gemeente komen, dan zullen we daarmee naar de overheid stappen."

Is de belevingsvlucht representatief?

Hans van Holten verwacht niet dat de belevingsvlucht heel representatief zal zijn voor wat ons in de nabije toekomst te wachten staat. "Het is natuurlijk maar een enkel vliegtuig. Ik sprak laatste een piloot en die vertelde me dit te vergelijken is met een lekkende kraan. Een enkel vliegtuig is een druppel, dat stoort je niet zo snel. Maar stel je voor dat de kraan de hele dag door blijft lekken en er iedere paar minuten een druppel valt. Dan ga je je vanzelf ontzettend irriteren. Zo zie ik dit vliegtuig ook, het is slechts een enkel druppel", aldus het Regiegroep-lid uit Raalte.