Lezen saai? Studenten proberen tegendeel te bewijzen met persoonlijk boek

Schrijven en lezen: het lijkt zo voor de hand liggend dat jongeren dit kunnen. Maar dat is het niet. Op het MBO blijft laaggeletterdheid een probleem. Studenten uit Zwolle gaan ze helpen. Met een boek, over... henzelf!

Onder toeziend oog van ouders en docenten werd op het Deltion College in Zwolle vanmorgen 'King Leroy' gepresenteerd. Een boek met indrukwekkende levensverhalen voor en door jongeren. 

Voor de verhalen interviewden studenten van de Hogeschool Windesheim 32 studenten van het Deltion College over persoonlijke onderwerpen. Dat was aan het begin best wat onwennig, vertelt Jasmine die voor het boek werd geïnterviewd door Patrick Dogger, student aan de Lerarenopleiding Nederlands van Windesheim. "Gelukkig stelde hij mij snel op mijn gemak en had ik vooraf bedacht wat ik met hem wilde delen." 


Jasmine kende een moeilijke jeugd. Ze werd mishandeld door haar vader en kreeg dagelijks te horen dat ze nergens goed in was. Ondanks dat het heel persoonlijk is, is ze blij dat ze haar verhaal op deze manier kan delen. Ze vindt ook dat Patrick het heel goed heeft verwoord. "Ik moest een beetje huilen toen ik het voor het eerst las, dat had ik hem nog helemaal niet verteld", vertelt Jasmine met een glimlach. 

Laaggeletterdheid 

Het boek bevat in totaal 32 verhalen, die gaan over uiteenlopende onderwerpen. Zo is er ook een verhaal over een jongen die vanuit Syrië naar Nederland vluchtte en vertelt een meisje in het boek hoe moeilijk het was om van Turkije naar Nederland te verhuizen als tiener. Het idee is dat jongeren meer plezier krijgen in lezen als de verhalen echt gebeurd zijn en als de leefwereld voor hen vertrouwd is. Ze lezen het liefst over leeftijdsgenoten, wijst onderzoek van Hogeschool Windesheim en Stichting Lezen uit. 

Het doel van het boek is vooral om een stimulans te geven aan de leesmotivatie van mbo-studenten. Het aantal laaggeletterden in Nederland neemt toe; de afgelopen twee decennia ging het om een stijging naar 1,3 miljoen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Dat is ongeveer 1 op de 9 Nederlanders. Door dit bijzondere samenwerkingsproject tussen Deltion en Windesheim kunnen de studenten nu over zichzelf lezen in King Leroy & andere verhalen uit het middelbaar beroepsonderwijs.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle Lezen IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel: