Twents offensief om zorgfraude hard aan te pakken

De veertien Twentse gemeenten en meerdere opsporingsinstanties bundelen de krachten in de strijd tegen de zorgfraude. Uit onderzoek blijkt dat tussen drie en tien procent van de zorgaanbieders sjoemelt. Hierdoor verdwijnen op jaarbasis miljoenen euro’s – juist bedoeld voor de meest kwetsbare inwoners – in de zakken van malafide zorgondernemers.

 

Vandaar dat de Twentse gemeenten nu samen met onder meer politie, justitie en de fiscus een offensief beginnen tegen dit slepende probleem, waar ook motorbendes bij zijn betrokken. Een prominente rol in deze samenwerking is weggelegd voor het Regionale Informatie en Expertise Centrum (RIEC), dat overheidsinstanties ondersteunt bij de aanpak van de georganiseerde criminaliteit.

 

Lastig probleem 

Zorgfraude aanpakken is lastig, erkent Karen Ottens van het RIEC. Binnen de zorgaanbieders zijn de malafide zorgaanbieders veruit in de  minderheid en die kleine groep laat zich moeilijk in kaart brengen.

Tekst gaat verder onder de video

Het Twentse offensief tegen zorgfraude voerde verschillende onderzoeken uit. Daaruit blijkt dat de meeste fraude wordt gepleegd met het indienen van valse declaraties.

Tekst gaat verder onder de video

Motorbendes 

In de onderzoeken kwamen dus ook connecties met outlaw motorcycle gangs - motorbendes - aan het licht. "Een lid van zo’n outlaw motorcycle gang heeft zelf een zorgbureau en begeleidde van daaruit cliënten", vertelt Ottens. "Dat vinden wij in Twente onwenselijk. Kwetsbare cliënten moeten niet onder invloed staan van dit soort organisaties die wij in verband brengen met ondermijnende criminaliteit."

 

Kaf van het koren scheiden

Een andere aanpak was nodig om de goede zorgondernemers van de slechte te scheiden. Een Twentse aanpak en die leidde tot het zogenoemde barrièremodel. Vanaf begin volgend jaar wordt dit breed ingezet. "Met dit model willen wij aan de voorkant een betere selectie maken tussen de bonafide en de malafide aanbieders", licht Ottens toe. Van geluiden uit het veld hoort Ottens dat Twente met deze aanpak voorop loopt in de bestrijding van zorgfraude.

Twents barrièremodel
Het barrièremodel stelt strenge eisen aan zorgaanbieders. Nog vóór deze actief zijn op de markt. Iemand die in het verleden onrechtmatige zorg, fraude of slechte en ondermaatse zorg heeft verleend wordt uitgesloten voor een volgende aanbesteding. Een zorgaanbieder die financieel zijn zaakjes niet voor elkaar heeft of zijn belasting niet netjes heeft betaald kan het ook vergeten. En als er lidmaatschap of verwevenheid is met een club die in verband kan worden gebracht met ondermijnende criminaliteit, dan is dat ook reden om geen contract aan te gaan met deze zorgaanbieder.

 

Rood, oranje en groen 

In het barrièremodel worden ondernemers ingedeeld in drie categorieën. Je hebt 'rode', 'oranje' en 'groene' zorgaanbieders. "We noemen dit het stoplichtmodel", vertelt Ottens. De rode en oranje (verdachte) zorgaanbieders kunnen rekenen op veel controles. De groene (goede) ondernemers worden zoveel mogelijk met rust gelaten. De meerderheid van de zorgondernemers is ingedeeld in de categorie groen.

 

Zorgfraude neemt toe

Uit cijfers blijkt dat zorgfraude moeilijk is te bestrijden. Zorgverzekeraars Nederland publiceerde onlangs dat er in 2017 voor 27 miljoen euro aan zorgfraude is vastgesteld door zorgverzekeraars. Dat is ruim 8 miljoen euro meer dan in 2016. Dit tot afgrijzen van burgemeester Ellen Nauta die bij de Veiligheidsregio Twente verantwoordelijk is voor de aanpak van zorgfraude. "Dit is allemaal geld dat is bedoeld voor kwetsbare inkomens en mag dus niet ergens anders terecht komen", verklaart ze.

 

Nauta heeft de indruk dat de Twentse gemeenten door de samenwerking met andere instellingen en instanties een steeds beter beeld krijgt van de fraude met zorggeld. Nauta: "We krijgen meer en meer in de gaten dat zorgfraude ook alles te maken heeft met ondermijning. Een schemergebied waar de onderwereld de bovenwereld raakt. Dat er mensen achter zitten die vaak ook andere dingen doen die wij niet toestaan hier in Nederland."

   

Meldingen zijn belangrijk

Zorgfraude voorkomen is lastig. De fraude in beeld krijgen ook. "Wij zijn afhankelijk van meldingen uit het veld", vertelt Karen Ottens van het RIEC. "Het is voor ons heel belangrijk dat cliënten en het netwerk om hen heen, de goede zorgaanbieders maar ook oplettende burgers misstanden melden."

 

Ottens roept vooral mensen die zorg krijgen en hun naasten op om alert zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Zorgonderzoek Nieuws
Deel dit artikel: