Mark de G. over in stukken gesneden jeugdvriend Deniz: geen moord, maar ongeluk

Volgens justitie heeft Zwollenaar Mark de G. (40) zijn vroegere jeugdvriend Deniz doodgeschoten en daarna in stukken gesneden. De G. heeft dit bij de politie ontkend, hij zegt dat er sprake was van een ongeluk.

Deniz zou zichzelf per ongeluk door het hoofd hebben geschoten. Vervolgens zou De G. een week lang bezig zijn geweest om diens stoffelijk overschot te doen verdwijnen, zo heeft hij tijdens de rechercheverhoren verklaard.

Dat kwam vanmiddag aan het licht tijdens een strafzitting voor de rechtbank Zwolle.


Vorige week al meldde RTV Oost dat het lichaam van slachtoffer Deniz in stukken is teruggevonden in de kruipruimte van De G.’s woning aan de Van Zuylenware in Zwolle-Zuid.

Tijdens de zogenoemde pro-formazitting in een bomvolle rechtszaal werd vanmiddag bekend op welke lugubere wijze De G. zou hebben geprobeerd zich van het lichaam van zijn vroegere boezemvriend te ontdoen.


Verdoezelen
Volgens justitie heeft De G. in de nacht van 7 op 8 februari Deniz om het leven gebracht door een of meerdere kogels door het hoofd en het lichaam te schieten. Vervolgens heeft hij geprobeerd het lichaam te doen verdwijnen. Dat deed hij door het in stukken te snijden en te verpakken in plastic zakken. Ook zou hij hebben geprobeerd het in brand te steken. Volgens justitie om zo de doodsoorzaak te verdoezelen.


De Zwolse verdachte die zelf afwezig was vanmiddag, houdt er een hele andere lezing op na. Hij zegt dat er sprake was van een ongeluk. Zo zou Deniz in De G’.s woning een pistool hebben gevonden en dat op zichzelf hebben gericht. Toen verdachte het pistool wilde afpakken ging het af. Onduidelijk is echter wat dan zijn motief was om het lichaam weg te werken.

Afgetapt
D. heeft de versie rond het ongeluk verteld in telefoontjes aan een vriendin. Op dat moment was hij echter al verdachte en werd zijn telefoon afgetapt.


Op dit moment is het forensisch onderzoek nog in volle gang, maar dit wordt bemoeilijkt doordat het lichaam is verminkt en verplaatst. Daardoor zijn cruciale sporen vernietigd.


Moordwapen
Wel is het pistool intussen teruggevonden. Behalve het vermeende moordwapen worden ook de plastic zakken en het zeil, waarin het slachtoffer is versleept, nog nader onderzocht. Bovendien wordt nagegaan of er vooraf sprake was van een worsteling.

De uitslag van het forensisch onderzoek laat vermoedelijk nog geruime tijd op zich wachten. Bovendien wil justitie extra getuigen horen.

De verdachte was vanmiddag zelf niet aanwezig. Volgens zijn advocaat had dat niets te maken met gebrek aan respect, maar omdat er nog teveel onduidelijk zou zijn.

In kruipruimte
Deniz, vader van drie kinderen, werd begin dit jaar een week lang vermist. Uiteindelijk werd hij in stukken gesneden en verpakt in zakken teruggevonden onder de kruipruimte van De G.’s woning.

Justitie gaat er vooralsnog vanuit dat De G. in zijn eentje handelde. Afhankelijk van de uitkomsten van het forensisch onderzoek komt er mogelijk een reconstructie.


De strafzaak gaat 17 juli verder.

Meer over dit onderwerp:
Mark de G. Zwolle moord rechtbank IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel: