nieuws

Coalitieakkoord Zwolle: plaats voor nieuwe windmolens in Tolhuislanden

In het gebied Tolhuislanden tussen de Lichtmis en Zwolle is plek voor nieuwe windmolens. Dat staat in het coalitieakkoord van het nieuwe college in Zwolle. Aantallen worden er nog niet genoemd.
GroenLinks en Swollwacht stonden nog voor de gemeenteraadsverkiezingen lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om uitbreiding van het aantal windmolens. Swollwacht wilde ze niet en GroenLinks juist wel en ook nog op meerdere plekken in en rond Zwolle.

Water bij de wijn

Nu de partijen samen met de VVD en de ChristenUnie in één coalitie zitten hebben ze water bij de wijn gedaan. Ze gaan akkoord met meer nieuwe windmolens, maar wel op één locatie. Dat is Tolhuislanden waar er nu al acht staan. 
Fractievoorzitter Silvia Bruggenkamp van Swollwacht zegt dat het kabinetsbesluit om de gaskraan in Groningen in 2030 dicht te draaien bij heeft gedragen aan het niet geheel tegen nieuwe windmolens zijn. Sylvana Rikktert de fractievoorzitter van GroenLinks kan er mee leven dat er maar op één plek nieuwe windmolens komen. Er worden volgens haar in het coalitieakkoord voldoende  alternatieven genoemd zoals zonne-energie.

Naar de gemeenteraad

Een ander veelbesproken punt is het aantal koopzondagen in de stad. De VVD wil dat uitbreiden maar de ChristenUnie wil dat niet. De partijen hebben afgesproken dat Citycentrum Zwolle om een advies wordt gevraagd. Deze organisatie vertegenwoordigt de belangen van ondernemers. Met dat advies gaat het college naar de gemeenteraad die daar dan een besluit over neemt.
Verder telt het nieuwe college zes wethouders. Dat is er één meer dan in het vorige college. Volgens het nieuwe college liggen er de komende jaren meer zwaardere taken. Zo moet het miljoenentekort in het sociale domein worden weggewerkt en heeft Zwolle een grote ambitie in het opwekken van schone energie. Ook neemt het aantal inwoners elk jaar toe en heeft de stad een centrumfunctie in de regio.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.