nieuws

Het gevoel van 1851: het Avereester Historisch Spektakel in Dedemsvaart

Het houtvuur brandt, de dorpsroddel gaat rond en vrouwen wassen hun rok met de hand en een wasbord. Ruim tweeduizend bezoekers van het Historisch spektakel Avereest wanen zich vandaag in Dedemsvaart in het jaar 1851.
Wie het Kalkoventerrein in Dedemsvaart vandaag binnenloopt, gaat even terug in de tijd. Zo is er in de verte op het terrein een klasje schoolkinderen die op houten bankjes zitten en op hun krijtbordje schrijven. 
Even verderop staat een hoefsmid die de paarden van schone hoeven voorziet, naast hem wapperen oude lange dansjurken bij een volksdans.

Serieuze rol

En zo gaat het de hele dag door. In totaal lopen er 160 mensen op het terrein die zich verkleden als personen uit 1851. En zij nemen hun rol heel serieus. 
''Net maakte een bezoeker een foto van de vrouw die voor de plaggenhut stond te koken op houtvuur. Die vrouw vroeg meteen wat die man in vredesnaam aan het doen was. Zij had zogenaamd nog nooit een telefoon gezien,'' lacht Bert Bakker, initiatiefnemer Historisch Spektakel.

Baron van Dedem

Het terrein is volledig in de sferen van 1851, een bewogen jaar in de Dedemsvaartse geschiedenis. ''Baron van Dedem overleed in 1851. Deze gebeurtenis hebben we als leidraad genomen voor dit historische schouwspel. We laten zien hoe Dedemsvaart er letterlijk na de dood van Van Dedem uitzag'', zegt Bakker.

Historisch Besef

De organisatie hoopt zo het historisch besef in de regio bij te brengen. ''Met dit evenement willen we mensen warm maken voor onze regionale geschiedenis'', vervolgt de initiatiefnemer.
Twee jaar geleden was de eerste editie van het Historisch Spektakel. De organisatie verwacht over twee jaar weer terug te zijn. ''Maar dan wel met een nieuw jaartal en nieuw verhaal uit de Dedemsvaartse geschiedenis.''
______________________________ _______________________
Locatie: Kalkovens, Dedemsvaart
Tag: Vechtdal, Dedemsvaart, historisch

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.