Nederlandse Vakbond Pluimveehouders over fipronil Tilligte; 'Aangeslagen maar incident'

Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) is aangeslagen door het nieuws dat er opnieuw fipronil is aangetroffen in de eieren van een boer uit Tilligte. Volgens De Haan is er echter geen gevaar voor de consument: volgens haar is het veilig om eieren te eten.

Hoe het heeft kunnen gebeuren wordt nu onderzocht, maar waarschijnlijk zat er nog fipronil in het uitloopgebied van de kippen.

Mest als boosdoener?

"Doordat de kippen maandenlang binnen hebben gezeten waren de waardes bij de controles van de eieren bij deze boer steeds goed, nu de kippen sinds een paar weken weer naar buiten mogen kan het zijn dat de dieren in contact zijn gekomen met mest waar nog fipronil in zat."

Geen nieuwe crisis

Onderzoek moet uitwijzen wat er is gebeurd, maar het lijkt door het uitloopgebied te komen. "Sommige boeren hebben hun uitloopgebied afgegraven, anderen niet. Het is zaak om monsters te nemen en ja, zowel de boeren als wij als vakbond maken ons zorgen, maar ik verwacht niet dat we nu een nieuwe fipronil-crisis gaan krijgen."

Er zijn geen maatregelen nodig, verwacht de vakbond. "We roepen de boeren op om bij zichzelf na te gaan wat zij hebben gedaan met de reiniging van hun stallen. Is de buitenkant gereinigd, dan kan het in het uitloopgebied terecht zijn gekomen."

Consument

Hoewel de NVP benadrukt dat de eieren van de getroffen boer afgelopen maanden veilig waren, zal dit nieuws wel onrust geven. "De consument zal denken: wat betekent dit?"

Hennie de Haan is daar duidelijk over: "Niks. De eieren van, voor en tijdens de fipronilcrisis waren veilig, maar het hoort er natuurlijk niet in te zitten. De controles waren goed, het is pech dat dit nu naar voren komt, vooral treurig voor de boer en zijn familie."

Meer over dit onderwerp:
Fipronil Pluimveehouders Tilligte Nieuws
Deel dit artikel: