nieuws

Twente Board: "Meer doen om hoger opgeleiden te behouden"

Er moet meer gedaan worden om hoger opgeleiden te behouden voor Twente, en Enschede in het bijzonder. Dat zegt Victor van der Chijs, voorzitter van college van bestuur van de Universiteit Twente en lid van Twente Board. Hij juicht het voorstel van wethouder Hans van Agteren toe, die de bouw van appartementen voor hoger opgeleiden wil stimuleren. 
Vanavond wordt er in de gemeenteraad van Enschede gesproken over het voorstel, waardoor er in de binnenstad veel minder studio's en kamerbewoning wordt toegestaan. De bouw van appartementen in de vrije sector wordt juist gestimuleerd.

Groot tekort aan appartementen

Uit onderzoek blijkt dat afgestudeerden van Saxion en de UT graag in de binnenstad wonen in een huurwoning en in een ruimer appartement, van zo'n 50 tot 65 vierkante meter. En in dat segment is er nu nog een groot tekort in Enschede, aldus van Agteren: "Daarom moet elke woning die we nu bouwen raak zijn. Die student moet op de goede plek kunnen wonen, het aanbod is nu te beperkt."
Zorgelijk zegt Van der Chijs: "We kennen het probleem al langer, het is één van de belangrijkste factoren waardoor bedrijven in deze regio niet genoeg kunnen groeien. Zorg ervoor dat de omstandigheden hier zo aantrekkelijk mogelijk zijn. Om Enschede de concurrentie aan te laten gaan met de Randstad.  De trek van de Randstad is enorm en Enschede moet investeren om daar tegen te concurreren."

Ook lager opgeleide profiteert

En niet alleen hoger opgeleiden profiteren van het beleid van de gemeente, aldus Van der Chijs, maar ook lager opgeleiden. "Dat is het zogeheten schoorsteeneffect. Met elke hoger opgeleide die je aan het werk zet, creëer je banen voor 2 tot 3 minder goed opgeleiden. Mensen die ervoor zorgen dat de hoger opgeleide zijn werk goed kan doen. Mensen schoonmaken, mensen die broodjes smeren, mensen die auto's onderhouden."
Of de raad akkoord gaat met het voorstel van burgemeester en wethouders moet vanavond duidelijk worden. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.