Lamgeslagen kippenboer uit Tilligte: "Twee keer binnen een jaar, dat trekt niemand"

"Het is niet te bevatten dat het voor de tweede keer heeft plaatsgevonden. Vorig jaar werd het hele bedrijf geruimd, dit drama is nog groter", zegt boer Jos Kienhuis uit Tilligte. In de eieren van het bedrijf van de kippenboer werd afgelopen weer voor de tweede keer in een jaar tijd fipronil aangetroffen.

"Dit drama is nog groter. Twee keer binnen een jaar, dat trekt niemand", zegt Kienhuis. "Wij zijn volledig lamgeslagen."

Steekproef

De schadelijke stof fipronil, die wordt gebruikt als gewasbeschermingsmiddel, werd ontdekt tijdens een steekproef.

"Er is een steekproef gehouden over de eieren die wij hier afleveren vanuit de supermarkt en daar was een te hoog gehalte fipronil aangetroffen. We hebben vorige week dinsdag opnieuw een monster laten nemen en woensdag kregen we bericht van een te groot gehalte. En toen hadden we maar één keuze en dat is hetzelfde als de vorige keer. Dan staat je wereld stil."


Vorige keer

In augustus vorig jaar werd de boer uit Tilligte ook al getroffen. De eieren werden eind vorig jaar drie keer gecontroleerd en er werd niets aangetroffen.

"De kippen zijn weer naar buiten gegaan na de ophokplicht, ze hebben twee maanden buiten gelopen en waarschijnlijk hebben er toch nog resten van fipronil in de grond gezeten. We dachten 'de vorst is er overheen gegaan en het heeft vier of vijf maanden braak gelegen'. Maar er zijn waarschijnlijk toch nog resten achtergebleven die de kippen hebben opgepikt en naar binnen gebracht."

Grondonderzoek

Om de oorzaak te achterhalen, laat de boer de grond onderzoeken. Hoe het nu verder moet, weet hij niet. "We hebben onderzoek laten verrichten, meer weten we nog niet."

Deel dit artikel: