nieuws

Proef in Zwolle geslaagd: beloning leidt tot minder restafval

ROVA-afvalstation in Zwolle
ROVA-afvalstation in Zwolle © Shireen Krus
Bewoners financieel belonen heeft een positief effect op de afvalscheiding. Dat blijkt uit de Proef Belonen, die de gemeente Zwolle en ROVA in het najaar van 2017 zijn gestart in de wijken Schoonhorst en Gerenbroek.
In de twee proefwijken werd zeventien procent minder restafval ingeleverd in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In totaal heeft 58% van de huishoudens een beloning ontvangen. De proef duurde en half jaar en werd gehouden onder drieduizend huishoudens. 
In 2016 boden Zwollenaren gemiddeld zo'n 190 kilo restafval per persoon aan. Het doel is om dit terug te brengen naar 100 kilo per inwoner per jaar in 2020. Het financieel belonen van inwoners is één van de pijlers om het aantal kilo's te verminderen.
Wethouder Michiel van Willigen is positief verrast door de resultaten. Op basis van de resultaten en de ervaringen van de bewoners wordt een eindrapport gemaakt, dat na de zomer aan de gemeenteraad wordt aangeboden. De raad beslist of de werkwijze uit de proef breder wordt ingevoerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.