nieuws

“Historische context Willemsoord lijkt niet belangrijk genoeg”

Arjan Stroeve, bewoner van Willemsoord en medewerker van 'Stichting Weldadig Oord', is het niet eens met het oordeel van ICOSMOS. De adviseur van UNESCO oordeelde vorige week dat van de koloniën alleen Frederiksoord bijzonder genoeg is om in aanmerking te komen voor de werelderfgoedlijst van UNESCO.
"Het zou bijzonder jammer zijn als Willemsoord niet op de lijst komt", vindt Stroeve. "Niet alleen voor mij persoonlijk, maar vooral vanwege het stukje erkenning voor Johannes van den Bosch. Hij richtte hier tweehonderd jaar geleden iets unieks op, maar het lijkt alsof oude gebouwen voor UNESCO belangrijker zijn dan dit bijzondere plan.”
Ondanks het oordeel is Stroeve toch ook nog hoopvol. "Ik blijf me keihard inzetten voor mijn dorp: het toerisme in Willemsoord trekt nu al heel erg aan en volgens mij is het nog geen gelopen wedstrijd. In theorie zou Willemsoord dus nog op de lijst kunnen komen."
In de negentiende eeuw richtte Johannes van den Bosch de organisatie Maatschappij van Weldadigheid op, die arme westerse gezinnen wilde helpen om een bestaan op te bouwen als boer. Zeven koloniën werden hierbij opgericht, waaronder dus Willemsoord.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.