Bob Radstake uit Dalfsen begint kerkgenootschap 'Geen Idee' om regels te ontlopen

Al tien jaar heeft Bob Radstake uit Dalfsen de droom om huizen van levende bomen te bouwen. Maar door de strenge regelgeving lukt het nog niet een plek te vinden. Door het kerkgenootschap van 'Geen Idee' te beginnen, hoopt hij die te kunnen omzeilen.

"Als kerkgemeenschap mag je meer," vertelt Radstake. Zijn gezin lijkt uit een sprookje gelopen te zijn. Je ziet direct aan zijn wilde haardos en kleding die duidelijk vaker gedragen is dan één dag, dat hij andere ideeën heeft over het leven. Zijn huis heeft hij zelf gebouwd van gerecycled materiaal.

Regels 

Het gezin woont in een vakantiehuis en dat is niet toegestaan. "We hebben het zelf ooit eerlijk aangegeven aan de gemeente dat we er permanent wonen en nu heeft de gemeente aangegeven dat het niet langer mag. Dus we gaan in ieder geval drie maanden op bedevaart." 

Gemeente

"Ik heb mensen van de gemeente uitgenodigd om te komen kijken en ze laten zien hoe wij leven. We zijn geëindigd bij het kampvuur en ik heb echt onze kant van het verhaal mogen vertellen." Toch moet de familie zich ook aan de regels houden en vertrekken ze nu met een verbouwde SRV-wagen om op zoek te gaan naar het beloofde land.

Omgevingswet

Dalfsen is de groenste gemeente van Europa, maar lijkt de kans om de eerste bomenwijk van de wereld te bouwen, mis te lopen. "Al hoop ik wel dat ze terug komen en ze hier toch een plekje krijgen," zegt PvdA-raadslid Leander Broere. Hij hoopt dat de nieuwe Omgevingswet die in 2021 in gaat, meer ruimte kan bieden aan dit soort experimentele bouwvormen.

Kerkgemeenschap

Volgens Radstake mag je als kerkgemeenschap wel afwijken van bouwvoorschriften en mag je je ook vrijer door het land bewegen. "Met onze tiny tempel gaan we door Overijssel en Gelderland rondtrekken, op zoek naar een gemeente die ons wel de kans biedt om met minder regels te bouwen." Aan het geld zal het niet liggen. "We hebben een investeerder die ons wil helpen. We hebben alleen de ruimte en een plek nodig." 

Vanaf 1 juli moet het gezin drie maanden het vakantiehuis uit en gaat het na het Living Village festival op bedevaart. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.