NVWA: 'Kippenboer Tilligte was nog gedeeltelijk geblokkeerd'

De kippenboerderij van een pluimveehouder uit Tilligte waar voor de tweede keer fipronil in de eieren werd aangetroffen, was slechts gedeeltelijk vrijgegeven. Dat laat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weten.

In augustus werden er voor de eerste keer waarden van fipronil gevonden in de eieren van de boer. Hij ruimde zijn kippen, maakte de stallen schoon en liet nieuwe kippen enkele maanden laten weer het land op. Dit nadat hij van de NVWA had vernomen dat zijn eieren waren vrijgegeven. 

"Er zijn nog altijd 205 stallen op 115 bedrijven gedeeltelijk geblokkeerd vanwege te hoge fipronilwaarden in de mest of de kippen", laat een woordvoerder van de NVWA weten. "Ook dit bedrijf heeft in december een besluit ontvangen waarin staat dat zijn eieren zijn vrijgegeven, maar de mest en zijn kippen niet. Het bedrijf was dus nog gedeeltelijk geblokkeerd."

Eigen schuld?

Of het de schuld van de pluimveehouder zelf is? “Nou, iedere pluimveehouder heeft als ondernemer de plicht z’n bedrijf weer schoon te krijgen. En de kans op besmettingsgevaar is dus groter als een bedrijf gedeeltelijk nog niet schoon is."

De bewuste boer zat vandaag om tafel met de NVWA en wil voorlopig niet reageren op de berichtgeving.

'Incident'

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders noemt de besmetting een domper, maar een incident. 

"Het waren nieuwe kippen die niet belast waren met fipronil en ze zaten in een stal die niet besmet was. Wat er denk ik gebeurd is, en wat ook vermoed wordt, is dat die kippen buiten besmetting hebben opgelopen", laat Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders weten.

"We hebben dit in al die maanden niet eerder gezien. Dit is een heel wonderlijk iets, wat we echt als een incident willen beschouwen. Ik wil graag benadrukken dat de waarden die zijn aangetroffen geen gevaar vormen voor de volksgezondheid. Het hoort het er niet in te zitten, maar het is niet gevaarlijk."

De Haan acht de kans klein dat er fipronil in andere eieren wordt aangetroffen.

Deel dit artikel: