Miljoenentekort sociaal domein struikelblok coalitieonderhandelingen Enschede

Het miljoenentekort op het sociaal domein in de gemeente Enschede lijkt één van de grootste struikelblokken van de coalitieonderhandelingen. Dat bleek maandagavond tijdens de raadsvergadering.

De partijen in de raad waren teleurgesteld dat de onderhandelingen tussen Burgerbelangen Enschede, D66, VVD, Christenunie en GroenLinks zijn vastgelopen. Ook was er verbazing, bijvoorbeeld bij het CDA, fractievoorzitter Ayfer Koç: "Hoe kan het dat er twee weken geleden vermeld werd dat het goed ging met de coalitieonderhandelingen?"

Gebrek aan chemie

Niels van de Berg, fractievoorzitter van Burgerbelangen Enschede kon daar maar lastig antwoord op geven. Chemie was het sleutelwoord van de avond, of eerder het gebrek eraan. Volgens de SP speelde ook de insteek van de onderhandelingen mee, waarbij de PvdA al direct als tweede optie genoemd werd. 

En ook de term 'sociaal domein' bleef vallen. Het miljoenentekort dat de gemeente heeft op dit vlak is volgens Niels van de Berg, fractievoorzitter Burgerbelangen Enschede, de belangrijkste te nemen horde: "Waar kun je op bezuinigen? Participatiewet, Jeugdzorg, WMO, het komt allemaal op tafel. Of maak je andere keuzes? Maar dan doet het ergens anders pijn en kun je investeringen niet doen." 

Schone lei

De onderhandelingen gaan nu verder met de PvdA, in plaats van GroenLinks. Samen met Burgerbelangen, D66, VVD en ChristenUnie moet die partij nu gaan proberen om tot elkaar te komen. Fractievoorzitter Laurens van der Velde realiseert zich dat de vier andere partijen het wellicht op hoofdlijnen al eens zijn: "Toch hoop ik enigszins met een schone lei te kunnen beginnen."

De PVV greep de geklapte coalitieonderhandelingen aan om zichzelf aan te prijzen: "Luister naar wat de inwoners willen. De PVV Enschede is de grootste nieuwkomer in de raad. Als er serieus geluisterd wordt naar de inwoner, dan moeten wij serieus worden genomen als partij voor de coalitie." Ook nieuwkomer Democratisch Platform Enschede pleitte voor nieuw bloed in de coalitie. 

Voor de zomer 

Vanuit de Enschedese fractie van Denk werd er gepleit voor een akkoord voor de zomervakantie, 'want de stad kan eigenlijk niet langer zonder.'  Volgens Niels van de Berg moeten de onderhandelingen uiterlijk half juli - positief - worden afgerond: "Dat moet echt, langer kunnen we burgers niet laten wachten."