Belevingsvlucht boven Overijssel: "Welvaart veroorzaakt geluidshinder"

Vanmiddag beleeft Overijssel voor het eerst hoe het is als een Boeing 737-800 via onze provincie op Lelystad Airport afkoerst om daar te landen. De vraag blijft echter hoe representatief deze vlucht is. "Een enkele vlucht overdag zegt niet zoveel", zegt luchtvaarteconoom Hans Heerkens.

Dat de opening van Lelystad Airport geluidshinder gaat veroorzaken, staat vast. En dat hoort volgens Heerkens bij een land als Nederland. "Het is nu eenmaal zo dat onze welvaart geluidshinder met zich meebrengt", stelt hij.

Zekere vorm van geluidshinder accepteren

"Ik vind dat je in een welvarend en dichtbevolkt land als het onze niet mag verwachten dat je op geen enkele manier wordt geconfronteerd met de negatieve effecten ervan", vervolgt Heerkens. "Ik vind dat we een zekere vorm van geluidshinder moeten accepteren."

Desondanks is de belevingsvlucht van vanmiddag volgens Heerkens niet representatief. "Als je h'm 's avonds laat of 's ochtends om zes uur hoort, dan klinkt het heel anders. Überhaupt is vaak gebleken dat mensen hun eigen voorkeuren erg slecht kennen."

Theoretisch experiment zegt weinig

Een theoretisch experiment als dat van vanmiddag zegt volgens Heerkens weinig over wat mensen straks dagelijks gaan ervaren. Verslaggever Oscar Siep vult aan: "Het is maar één druppel uit een lekkende kraan, is mij wel eens vertelt."

"Straks hebben we het over vliegtuigen die iedere zes minuten langskomen", vervolgt Siep. "Ik denk dat we er niet veel van moeten verwachten."

De belevingsvlucht is vanmiddag live te volgen via de Facebookpagina van RTV Oost. Hoort u de vlucht vanmiddag overvliegen? Geef dan in onze belevingsmelder met één druk op de knop door hoe u de vlucht beleeft. De melder staat om 15.30 uur op de site van RTV Oost.

Deel dit artikel: