nieuws

Twentse oud-recherchechef: ‘Autobranden Deventer werk van pyromaan’

De doorgewinterde rechercheur Ed Reinshagen wist ooit een beruchte autopyromaan op te sporen
De doorgewinterde rechercheur Ed Reinshagen wist ooit een beruchte autopyromaan op te sporen © RTV Oost
De politie Deventer houdt nog een slag om de arm, maar voor de Twentse gepensioneerd recherchechef Ed Reinshagen is er geen enkele twijfel: “Twaalf autobranden in korte tijd, dat kan geen toeval zijn.” In Deventer moet de politie vooralsnog machteloos toezien hoe een of meerdere brandstichters de gemoederen al maandenlang volop bezighouden. De Twentse recherchechef beantwoordt vijf vragen over hoe je een autopyromaan vangt.
Reinshagen was jarenlang leider van een aantal spraakmakende politieonderzoeken, waaronder de vuurwerkramp, de dierenbeul van Twente Rudolf K., maar ook werd onder zijn supervisie een van de beruchtste autopyromanen van ons land opgespoord.

Michel K. stak medio jaren negentig meer dan 60 auto’s in Hengelo in brand. De reeks branden leidde tot grote onrust en domineerde maandenlang het (landelijke) nieuws.
Een vergelijkbare situatie doet zich momenteel in Deventer voor.
Hoe stel je vast of er een autopyromaan actief is?
“Huur een profiler in. Dat hebben we gedaan in de affaire rond de Beul van Twente, maar ook in het onderzoek naar de Hengelose autopyromaan. Deze profiler verschafte ons cruciale informatie. In het onderzoek naar de Beul van Twente wist hij zelfs tot op 500 meter nauwkeurig te vertellen waar de man woonde.”

Hoe zit dat in Deventer?
Of de autobranden het werk zijn van een pyromaan - iemand die obsessief branden sticht - moet nog blijken, maar Reinshagen is ervan overtuigd dat er opzet in het spel is. “Twaalf branden in zo korte tijd, dat kan geen toeval zijn. Want een auto die spontaan in brand vliegt – bijvoorbeeld door een technisch mankement - is een zeldzaamheid.”

Michel K. had een vaste modus operandi: hij legde aanmaakblokjes op een band of stak die tussen de autogrill.
“Nadeel van een autobrand is dat uiteraard veel sporen worden uitgewist. Maar via forensisch onderzoek kun je toch vaak meer achterhalen over de manier waarop de brand is ontstaan.”

Een pyromaan betrap je het liefst op heterdaad. Hoe hebben jullie dat in Twente aangepakt?
“Dat was een kwestie van heel veel rechercheren. Door soms tientallen politiemensen per nacht in te zetten. Via een geografische analyse hadden we een idee over de routes die de brandstichter volgde. Soms veroorzaakten we zelfs wegopbrekingen, waardoor we hem dwongen bepaalde routes te nemen. Daar stonden dan agenten verdekt opgesteld. Kenmerk van een pyromaan is dat hij vaak dichtbij huis toeslaat. Lange tochten door de stad ziet hij niet zitten, hij wil snel thuiskomen.”

Groot verschil met de negentiger jaren is dat de politie tegenwoordig webcams kan inzetten…

“Inderdaad, op digitaal gebied is er vandaag de dag zóveel mogelijk. Daar moet de Deventer politie optimaal gebruik van maken.”
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.