Nog veel onbeantwoorde vragen rond Viking-debacle Deventer

De politiek in Deventer heeft nog geen pasklaar antwoord op de vraag hoe een debacle als rond de bouw van filmtheater De Viking voorkomen kan worden. Dat bleek woensdagavond bij een debat in de gemeenteraad, waarbij de conclusies van een raadsonderzoek over het debacle voor het eerst besproken werden.

Aan filmtheater De Viking in de binnenstad van Deventer wordt al ruim zes jaar gewerkt, maar het is nog steeds niet klaar en het budget van tien miljoen is inmiddels overschreden met zeven miljoen euro. Vorig jaar besloot de politiek een uitgebreid onderzoek te starten om herhaling te voorkomen.

 

Het onderzoek werd een maand geleden afgerond. Eén van de conclusies is dat de controle op het project vanaf het begin niet goed was. Ook werd er niet goed gecommuniceerd; de politiek was niet goed op de hoogte over het verloop van het project, maar ook het college van burgemeester en wethouders kreeg onvoldoende informatie.

Niet gerust

Woensdagavond beloofde burgemeester Heidema onder meer dat de gemeenteraad voortaan bij grote projecten vier keer per jaar helemaal wordt bijgepraat. Maar de politiek is er nog niet gerust op en wil meer concrete plannen van het college van burgemeester en wethouders.

 

VVD-raadslid Bas Donkers vindt ook dat er nog eens kritisch moet worden gekeken naar de fouten die gemaakt zijn. "De burgemeester pleitte vanavond vooral om vooruit te kijken en met de aanbevelingen van het rapport aan de slag te gaan, maar wanneer je niet open en eerlijk terugkijkt, dan kan een ramp als met De Viking ons zo weer overkomen."

Nieuw debat

Ook andere partijen als GroenLinks, D66 en Deventer Sociaal steunen het pleidooi van de VVD. Volgens Kitty Schmidt van Deventer Sociaal is er nog steeds weinig tot geen inzicht op de vraag waarom het zo mis ging met De Viking. De gemeenteraad wil daarom binnenkort een nieuw debat, in de hoop van het college meer antwoorden te krijgen op nu nog openstaande vragen.

Meer over dit onderwerp:
De Viking deventer politiek Nieuws
Deel dit artikel: