nieuws

Nieuwe woonwijk Woolderlanen in Hengelo wordt aardgasloos gebouwd

Gasfornuis verleden tijd in Hengelose nieuwbouw
Gasfornuis verleden tijd in Hengelose nieuwbouw © iStock / DGLimages
De woningen van de nieuwe woonwijk Woolderlanen, die wordt gebouwd op het voormalige Seahorse-terrein in Hengelo, krijgen geen gasaansluiting. Dat hebben de gemeente en ontwikkelaar VanWonen zo afgesproken.
De huizen worden verwarmd met warmtepompen die hun werk doen met groene stroom. Dat is haalbaar als het huis goed genoeg geïsoleerd is. "Aardgasloos bouwen is de nieuwe norm. Dus het is logisch dat we bij nieuwbouw naar duurzame alternatieven voor de energievoorziening kijken", aldus wethouder Marcel Elferink.
'‘Ik ben blij dat VanWonen samen met ons voorop wil lopen. Iedereen weet dat aardgas, met alle CO2-uitstoot en de aardbevingen in Groningen, geen toekomst meer heeft", aldus Elferink.

Geen gasaansluiting, maar zonnepanelen

Nederland staat aan de vooravond van een grote klus: de gaswinning in Groningen wordt stilgelegd en huizen moeten worden aangesloten op een andere energiebron. De Rijksoverheid heeft besloten dat vanaf 1 juli 2018 voor nieuwbouw de aansluitplicht op het aardgasnet komt te vervallen. Ontwikkelaar VanWonen kiest vooruitlopend op de nieuwe wetgeving bij de bouw van Woolderlanen voor goed geïsoleerde woningen die zijn toegerust op een toekomst zonder cv-ketels en gasfornuizen. Bovendien worden de daken geschikt voor zonnepanelen.
Tom Munter, projectontwikkelaar bij VanWonen: "Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen. We zijn op dit moment in voorbereiding op het ontwerpen van de woningen. Ons uitgangspunt is dat de woningen niet meer op het aardgas worden aangesloten. Bovendien brengen we veel groen in de wijk en zorgen de wadi’s voor een natuurlijke opvang van regenwater."
VanWonen hoopt dit najaar te starten met de verkoop, zodat de woningen in 2019 gebouwd kunnen worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.