nieuws

Wat bezielt autobrandstichter Deventer? Vijf typen daders

Wat bezielt iemand om een auto in brand te steken? Dat vraagt iedereen in Deventer zich af na de reeks autobranden. Gaat het de brandstichter om de kick? Of is het vandalisme?
Lydia Dalhuisen promoveerde op het onderwerp brandstichting en maakt onderscheid tussen vijf verschillende daders.

1. De Vandaal

Ten eerste heb je de vandaal. "Dat is de allergrootste groep, 45 procent van het totaal. Dat zijn jonge jongens die op straat herrie trappen en er kan soms wat in brand worden gestoken. Maar vuur is niet per se hun doel op zich."

2. 'Psychische problemen'

Een iets kleinere groep, die minder vaak auto's in brand steekt, is de groep mensen met psychische problemen. "Zij zijn veel meer geneigd hun eigen woning in brand te steken, bijvoorbeeld onder invloed van een psychische stoornis."

3. Wraak

De derde groep bestaat uit mensen die wraak nemen. "En daar zie je ook wel dat auto's als doelwit worden genomen, maar dan is het vaak de auto van iemand waar ze specifiek een conflict mee hebben."

4. Fraude

"De vierde subgroep bestaat uit mensen die het vuur gebruiken om verzekeringsfraude te plegen, dus vanuit opportunisme. Dat is een groep van ongeveer elf procent."

5. Zuchtige brandstichters

De kleinste groep, ongeveer vijf procent, dat zijn de zuchtige brandstichters. "Zij vinden vuur echt heel interessant. Ze hebben een fascinatie voor vuur en vaak steken ze ook meerdere objecten in brand, dan is er dus sprake van een serie. Dat zou eventueel een optie kunnen zijn."

Wanneer sprake van pyromaan?

"Zelfs de laatste groep kun je niet altijd pyromanen noemen. Ik wil bijna zeggen dat pyromanie nauwelijks voorkomt. De diagnostische criteria zijn heel streng. Zelfs als je meerdere branden sticht, is de kans dat je pyromanie hebt heel klein."
Of er in Deventer sprake is van een pyromaan, weet Dalhuisen niet. "Het lastige is hier dat je niet weet of er één dader is. Het kan ook zijn dat mensen als het ware worden aangestoken. Door de berichtgeving, door de media."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.