nieuws

Zwols lid motorclub No Surrender wil leven weer oppakken

No Surrender-lid Ayhan B.
No Surrender-lid Ayhan B. © beeldbewerking RTV Oost
"Ik ben wel klaar met dat hele motorclubgedoe." Dat zei het Zwolse No Surrender-lid Ayhan B. vandaag in de rechtszaal. Justitie verdenkt hem als lid van de motorclub van diefstal, afpersing en mishandeling in vereniging.
Volgens de advocaat van Ayhan valt het allemaal wel mee wat zijn cliënt heeft gedaan. "De afpersing waar Justitie het over heeft, ging om het vragen van 250 euro aan de deur bij iemand die een zogenoemde bad standing had gehad. Zo'n betaling vloeit daar uit voort."
"In tapgesprekken is ook duidelijk te horen dat Ayhan gewoon met de man wilde praten, zonder geweld te gebruiken." Maar volgens Justitie ging er wel degelijk dreiging vanuit.

Drugs

Ook gaat het om een mishandeling van iemand die drugs geleverd zou hebben in een clubhuis van No Surrender. "Ayhan wilde niet dat diegene dat verkocht aan minderjarigen, toen heeft hij hem er uitgestuurd. Hij heeft zijn handel afgepakt, van mishandeling is geen sprake. Ja, hij heeft die meneer geschampt."
Het OM kijkt daar anders tegenaan. "Er is wel degelijk gezegd dat ze hem er moesten 'uithouwen", zegt de Officier van Justitie.

Boete

Ook zou de Zwollenaar een boete hebben opgelegd aan iemand die uit de club was gezet. "Maar dat kon hij helemaal niet", zegt zijn advocaat.
"Want in de tijd dat het gebeurde, was Ayhan beveiligingsman van No Surrender. Boetes kunnen alleen worden opgelegd door Nomads en dat was hij toen nog niet."

Diefstal

Het vierde waar B. van verdacht wordt is diefstal van een oud-clublid. "Maar geen van die spullen zijn bij mijn cliënt aangetroffen. Ook heeft die man geen aangifte gedaan. Het nu nog aan hem vragen zal niet gaan, want die meneer is inmiddels overleden."
Als we de advocaat moeten geloven is het dossier van Justitie over zijn cliënt heel dun. Ook verwacht hij dat er veel tijd over heen zal gaan, voordat het eindproces plaatsvindt.

Te lang vast

"Het onderzoek naar alle verdachten van No Surrender duurt zo lang. Dan zit mijn cliënt misschien wel te lang vast, voor hetgeen waarvan hij wordt verdacht." Ayhan wil daarom zijn eindproces in vrijheid afwachten.
Morgen hoort hij of dat daadwerkelijk gaat gebeuren. Dan doet de rechtbank daar uitspraak over. 

Goot

Ayhan B. kwam een aantal jaren geleden bij No Surrender terecht door voorman Henk Kuipers. "Die trok hem als het ware uit de goot." De advocaat van Ayhan beschrijft hem als een gevierd ondernemer, die hard is gevallen door drugsgebruik.

"Kuipers heeft hem letterlijk in huis genomen. Ayhan mocht trainen in zijn gym en slapen in z’n schuur. Ayhan was afhankelijk en is zo bij de club terechtgekomen." Ayhan had jarenlang een coffeeshop in Zwolle. Inmiddels is B. door alle commotie rondom motorclubs, wel klaar met het motorclubgedoe.
Ayhan B. (links) werd bij No Surrender gehaald door voorman Henk Kuipers (rechts)

Enkelband

De reclassering is terughoudend als het gaat om vrijlaten van Ayhan B. Het zou wat hen betreft alleen kunnen onder heel strenge voorwaarden.
Zo zou hij geen contact mogen hebben met (oud)clubgenoten en ook niet in de buurt mogen zijn van samenkomsten van No Surrender. Ook zou hij een enkelband krijgen.

Leven opbouwen

Ayhan zelf zegt zich aan alle voorwaarden te houden. Hij zegt met enkelband terecht te kunnen in het huis van zijn vriendin.
"Langzaamaan probeer ik weer een leven op te bouwen. Zo heb ik een bankrekening geopend en een uitkering aangevraagd. Ook wil ik graag aan het werk, maakt niet uit wat."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.