Stutten van vloeren begonnen bij Saxion. Snelste oplossing, maar ook de beste?

Bij het Edith Stein-gebouw van hogeschool Saxion aan de Van Galenstraat in Enschede is het stutten van de vloeren begonnen. Het moet de vloerconstructie ondersteunen, die mogelijk niet veilig is.

Vanochtend werden de eerste stalen balken naar binnen gehesen in het gebouw. "Die pijlers komen op de benedenverdieping", zegt Saxion-woordvoerder Rob Admiraal. "Daar komt een dwarsbalk op, die precies onder de platen past waar zorgen over zijn."

Ingestort

Het probleem met de vloeren in het gebouw is dat er dezelfde vloerconstructie is toegepast als bij de parkeergarage van het vliegveld in Eindhoven. Die parkeergarage stortte vorig jaar tijdens de bouw gedeeltelijk in.

In oktober besloot Saxion na eigen onderzoek het gebouw te sluiten. "We wilden niet alle onderzoeken van de overheid afwachten, maar zelf met een oplossing komen", zegt Admiraal.

Snelste oplossing

De komende weken worden alle verdiepingen met balken gestut. Een snelle oplossing. "Het is esthetisch misschien niet heel fraai, maar het gebouw moet zo snel mogelijk weer in gebruik worden genomen", zegt Admiraal. "Begin september moeten er weer studenten in kunnen."

Een snelle oplossing dus. Maar is het ook de beste oplossing? Wel volgens Admiraal: "De methode is goedgekeurd door de bouw- en woningtoezicht van de gemeente. Deze methode wordt al jaren voor allerlei toepassingen gebruikt. Het is straks honderd procent veilig."

Kunstwerken

De palen zullen de uitstraling van het gebouw geen goed doen, vindt ook Admiraal. "Maar wellicht dat sommige studenten creatief worden en er leuke kunstwerken van maken."

Deel dit artikel: