Diabetespatiënt Fons (75) gebruikte jarenlang ‘foute’ injectienaalden: ‘Voel me nu heel ander mens’

Ruim negen jaar lag hij te klungelen. Maar wat hij ook probeerde: het lukte Fons Reuver (75) uit Goor maar niet zijn suikerspiegel op het juiste niveau te krijgen. Totdat bij onderzoek in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem het bizarre euvel aan het licht kwam. Reuver bleek ‘foute’ injectienaalden te gebruiken. “Ik voel me een totaal ander mens.”

Nadat Reuver ooit stopte met roken, vlogen de kilo’s eraan. Toen hij op een gegeven moment 120 kilo woog, kreeg hij suikerziekte. Het spuiten van insuline haalde echter niets uit.


Onder de kerstboom
“Ik probeerde echt van alles”, vertelt hij. “Totale onthouding, onder de kerstboom liggen en niets doen. Maar het hielp allemaal niets.”

Nadat diverse onderzoeken niets opleverden, werd hij ter observatie 24 uur opgenomen in het Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Het was gezaghebbend diabetes-arts mevrouw A.C. van Bon, die ontdekte wat er aan de hand was.

Eureka!
“Ik zie haar nog zo staan in de deuropening. ‘Fönske, ik denk dat we het gevonden hebben’.” Wat bleek? Reuver gebruikte niet de juiste injectienaalden.

Spectaculaire daling
Nadat hij een ander type injectienaald had gebruikt, daalde zijn bloedsuikerspiegel spectaculair en ging er een wereld voor de Gorenaar open. Reuver werd een totaal ander mens. “Mijn dochter zei al: ‘We hebben een hele andere papa gekregen’.”

'Foute' naalden

Aanvankelijk dacht Reuver dat het probleem werd veroorzaakt door te korte injectienaalden, maar dat zit volgens een woordvoerster van Rijnstate toch wat anders in elkaar. Het blijkt volgens de zegsvrouw aan het type injectienaald te liggen. “Meneer gebruikte een type zoals we dat hier niet kennen en dat volgens arts Van Bon sowieso niet of nauwelijks wordt gebruikt. Zodra hij ons eigen type naald toepaste, ging het meteen goed.”


Medisch novum
Volgens de diabetes-arts vormt de Gorenaar een medisch novum. “Zij heeft zoiets nog nooit eerder meegemaakt”, laat ze via haar woordvoerster weten.


Geen schadeclaim
Reuver kreeg van meerdere mensen het advies een schadeclaim in te dienen tegen de artsen, die hem eerder behandelden. Maar dat ziet hij niet zitten. “Die doktoren hebben ook hun best gedaan. Zo’n claim ben ik helemaal de persoon niet naar.”

Zielsgelukkig
“Ik vind het goed zo. Ben in de eerste plaats zielsgelukkig zoals ik me nu voel. Ook richting mijn vrouw en kinderen. Ik hoop dat ik net zo oud word als mijn vader, die bijna 100 jaar is geworden. Maar vooral ook dat ik eventueel andere suikerpatiënten kan helpen met mijn verhaal.”

Meer over dit onderwerp:
Goor Nieuws
Deel dit artikel: