nieuws

Zorggeld voor ouderen gaat naar clubkas

Als verenigingen leden inzetten als vrijwilliger in de zorg, ontvangt de clubkas geld. Dat wordt volgens Henk Abels van Adviesbureau Samen Verbinden de nieuwe manier om meer vrijwilligers aan zorginstellingen te verbinden en daarnaast geld voor verenigingen binnen te halen.
"Het lijkt erop dat de jeugd liever ouderen helpt en op die manier geld inzamelt voor de clubkas, dan dat ze langs de deuren moeten om loten te verkopen." Abels denkt dat hij hiermee de win-win-situatie heeft bedacht. "De jonge mensen van de verenigingen duwen de rolstoel en de zorginstelling hoeft minder professionals in te zetten."

Nieuw concept

Er zijn inmiddels acht verenigingen uit de gemeente Dinkelland die mee doen aan dit nieuwe concept. "Van volleybalclub tot carnavalsvereniging en zelfs de muziekvereniging doet mee." Vandaag is de samenwerking officieel gestart met de Sint Maarten Zorggroep uit Denekamp.

Contributie

De jongeren van volleybalclub Devoko vinden het een goed idee. "Zo sla je twee vliegen in één klap!" zegt Claudi van der Vegt "En anderen helpen is toch ook veel leuker." Voorzitter Inge Oude Nijeweme van Devoko is blij met de samenwerking. "Als vereniging wil je niet de contributie te hoog maken. Dus dit is een goede manier om ook de kas gevuld te houden."

Ouderen blij

Fridi Horst is 83 jaar. Ze zit samen met Rick Dijkstra in een duofiets en ze straalt. "Dit is prachtig! Ik heb al zo lang niet meer gefietst!" Ze heeft weinig familie en daardoor zijn dit soort uitjes voor haar extra bijzonder. "Zonder Rick had ik het niet kunnen doen." Rick vindt het een kleine moeite. "Het is fijn om iemand te helpen en het is nog gezellig ook."

PGB

"Het geld kan onder andere uit het persoonsgebonden budget komen," legt Abels uit. "Dat mag. De zorginstelling heeft geld beschikbaar voor activiteiten en mag zelf bepalen hoe dat wordt besteed." Abels hoopt dat meer regio's dit plan overnemen, zodat de Noaberschap nog groter wordt. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.