nieuws

Provincie komt vandaag met maatregelen voor Kamperlijntje

Kamperlijntje Keolis
Kamperlijntje Keolis © RTV Oost
Hoe gaat het verder met het Kamperlijntje? Provincie Overijssel, ProRail en de gemeenten Kampen en Zwolle presenteren vanmorgen maatregelen die ervoor moeten zorgen dat, ondanks de problemen met de bodem onder het spoor, de bereikbaarheid tussen Zwolle en Kampen op het traject wordt verbeterd.

Wat is er ook alweer aan de hand?

Eind vorig jaar werden de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle verrast door ProRail dat bekend maakte dat er fouten waren gemaakt bij de aanpassing van het spoortraject tussen Zwolle en Kampen, het Kamperlijntje. De bodem onder de spoorbaan biedt niet genoeg stabiliteit om er met 140 kilometer per uur overheen te rijden. 
Dat bleek pas nadat er getest was op het traject. 140 kilometer per uur rijden bleek niet mogelijk. De veiligheid van de reiziger kwam in het geding omdat de trein zelfs zou kunnen ontsporen op het moment dat met die snelheid over het spoor zou worden gereden. 
Dat leverde harde woorden op van gedeputeerde Bert Boerman van de provincie aan het adres van ProRail.
Kritiek van de provincie op ProRail vanwege Kamperlijntje

Het onderzoek

De haalbaarheid, kosten en tijdsduur van de verschillende maatregelen voor het verbeteren van de stabiliteit van de bodem onder de Kamperlijn en het gebruik van station Stadshagen zijn afgelopen maand beoordeeld door de provincie Overijssel. Ook Keolis, de gemeenten Kampen en Zwolle hebben meegedacht over oplossingen. 
De basis voor het onderzoek vormden het bodemonderzoek dat ProRail heeft uitgevoerd en de nachtelijke testritten, waarbij de trein ook stopte op station Stadshagen in Zwolle. 

Verstevigen onbetaalbaar

Het traject Zwolle-Kampen is al jarenlang onderwerp van discussie. Bij Stadshagen werd een compleet nieuw station gebouwd, maar door de problemen met de bodem is dat station nog steeds niet geopend. De vraag is nu of dat station ooit open gaat. Verwacht wordt dat daar vanmorgen meer duidelijkheid over komt
In december werden op korte termijn maatregelen aangekondigd, maar de situatie werd alleen maar nijpender toen wethouder Veldhoen van de gemeente Kampen begin vorige maand liet weten dat het verstevigen van de bodem onbetaalbaar is. 
RTV Oost zendt de persconferentie over de maatregelen die worden genomen voor het Kamperlijntje live uit op Facebook, vanmorgen om tien uur. Aansluitend aan die persconferentie komt ProRail om twaalf uur vanmiddag met een eigen persconferentie. Over de inhoud van die persconferentie is nog niets bekend.
Wethouder Veldhoen over kosten aanpak bodem Kamperlijntje

Welke maatregelen komen er?

Provincie, ProRail en de gemeenten Kampen en Zwolle hebben nu een maand de tijd gehad om een oplossing voor het probleem te vinden. Die zal gezocht zijn in een efficiënter gebruik van het spoor is de verwachting. GroenLinks kwam onlangs nog met een voorstel daarvoor. 
De politiek roert zich hoe dan ook op de achtergrond. Het CDA riep bij monde van Statenlid Bart van Moorsel begin mei al om een snelle oplossing voor de problemen.
CDA-statenlid Bart van Moorsel vraagt om een snelle oplossing

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.