nieuws

Boeren willen Wierdense Veld uit Natura 2000-regelgeving halen

Natuurgebied Het Wierdense Veld bij Wierden
Natuurgebied Het Wierdense Veld bij Wierden © RTV Oost
De aanwijzing van het Wierdense Veld als Europees beschermd Natura 2000-gebied moet worden teruggedraaid. Dat eist een aantal boeren vandaag bij de Raad van State.
Volgens het ministerie van Economische Zaken is het Wierdense Veld een waardevol hoogveengebied met vochtige heide. Om deze natuurwaarden te kunnen behouden en te verbeteren moet de bodem vochtig worden gehouden.
De boeren willen een vernatting van hun gronden niet en zijn ook tegen het dempen van sloten die nodig zijn voor het afvoeren van water. Agrarische bedrijven langs de rand van het natuurgebied moeten vrijwel zeker verdwijnen, omdat het grondwater daar tot het maaiveld wordt verhoogd.
De boeren vinden het vreemd dat drinkwaterbedrijf Vitens wel gewoon door kan gaan met waterwinning bij het Wierdense Veld. Volgens veehouder Bram Egberts is een verbetering van het natuurgebied onmogelijk als de waterwinning van Vitens niet wordt beëindigd.
Het ministerie zegt dat bij de aanwijzing van het Wierdense Veld als beschermd natuurgebied alleen naar natuurwaarden wordt gekeken.
Of er gevolgen komen voor de drinkwaterwinning van Vitens wordt pas later duidelijk als voor het gebied een beheerplan wordt vastgesteld.
Dat gebeurt in overleg met belanghebbenden.
De Raad van State doet over zes weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.