"Frisse wind" in college Zwartewaterland met nieuwkomer BuitenGewoon Zwartewaterland

Na twee maanden onderhandelen heeft ook de gemeente Zwartewaterland een nieuw college. Naast de gevestigde partijen ChristenUnie en SGP levert ook BuitenGewoon Zwartewaterland een wethouder. De splinternieuwe partij veroverde uit het niets drie zetels bij de verkiezingen.

Het college bestaat nu uit Gerrit Knol namens de ChristenUnie, Maarten Slingerland van de SGP en Albert Coster namens BGZ. Knol was de afgelopen raadsperiode ook al wethouder. Slingerland is al jaren raadslid. Coster is ondernemer, dit is zijn eerste functie in het openbaar bestuur.

jongensboek

Volgens Lijstrekker Kyra Fijn voelt het succes als een jongensboek, met een net opgerichte partij direct de raad bestormen met drie zetels en een wethouder. Politieke ervaring hebben ze geen van allen. Volgens Fijn is dit geen probleem, de  mensen uit haar partij hebben wel genoeg maatschappelijke en bestuurlijke ervaring in huis. 

In Zwartewaterland maakten jarenlang de christelijke partijen met elkaar de dienst uit. Dat is nu enigszins doorbroken met de komst van BGZ. De partij wil voor een frisse wind in de gemeentepolitiek gaan zorgen, onder meer door de inwoners actief te betrekken bij besluitvorming.

identiteit

De partijen zijn niet overhaast te werk gegaan om tot een coalitie te komen. Formateur Tamme Spoelstra van de ChristenUnie heeft de tijd genomen om de partijen aan elkaar te laten wennen en te onderzoeken wat mogelijke breekpunten zouden zijn.

Voor BGZ was het wel voorwaarde om de eigen identiteit kunnen behouden. Kyra Fijn: "Maar om echt iets te bereiken moet je wel de samenwerking opzoeken en daar is lef voor nodig. We hebben elkaar gevonden op inhoud en kunnen met elkaar tot mooie resultaten komen".

Deel dit artikel: