nieuws

Defensie aansprakelijk voor schade door kankerverwekkende verf chroom-6

Spuiten met de giftige verf chroom-6
Spuiten met de giftige verf chroom-6 © RTV Oost
Het ministerie van Defensie is aansprakelijk voor de ziekteklachten van (oud-)medewerkers die gewerkt hebben met verf met het potentieel kankerverwekkende chroom-6. Dat concludeert een commissie op basis van een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Letselschadespecialist Yme Drost uit Hengelo is geschokt.
"Ik schrok van wat ik las: Mensen zijn willens en wetens blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Dit kan niet", zegt Drost die de belangen van meer dan 300 slachtoffers behartigt.

Defensie wist het

Uit het onderzoek komt naar voren dat Defensie wist van de schadelijke effecten van werken met chroom-6, maar de werknemers en bedrijfsartsen hiervan niet op de hoogte stelde.
Het roestwerende chroom-6 is een zeer giftige, mogelijk zelfs kankerverwekkende stof die ook nog eens slecht voor het milieu is. Als iemand maar een klein beetje inademt kan dat veel ongemakken veroorzaken.

Ziekmakende verf

Chroom-6 kan onder meer allergische reacties veroorzaken maar bij inademing ook neusbloedingen, huiduitslag, maagzweren en zelfs lever- en nierschade of longkanker. Verf met daarin chroom-6 verwerkt is niet te koop in de winkels voor consumenten.
Chroom-6 wordt pas gevaarlijk wanneer mensen de verf verwijderen. Dan kunnen deeltjes loskomen en rondvliegen. Zonder bescherming kunnen mensen de deeltjes inademen. 
De conclusie van het onderzoek van het RIVM zou maandag gepresenteerd worden, maar de researchredactie van de NOS kreeg het onderzoek eerder in handen. De NOS liet het onderzoek lezen aan letselschadespecialist Yme Drost die dus geschokt reageerde.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.