nieuws

Minister ziet geen probleem in Engels als voertaal op universiteit

Minister ziet geen probleem in Engels op universiteit
Minister ziet geen probleem in Engels op universiteit © Universiteit Twente
Minister Ingrid van Engelshoven vindt het niet nodig om de opmars van Engels en de toename van het aantal buitenlandse studenten op universiteiten te stoppen. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.
Vorige maand liet Beter Onderwijs Nederland (BON) weten Universiteit Twente voor de rechter te dagen omdat de universiteit volgens de vereniging Engels onnodig als voertaal gebruikt.
Om te voorkomen dat Nederlands verdrongen wordt als taal in de wetenschap, wil de minister wel dat onderwijsinstellingen gaan onderbouwen waarom Engels een meerwaarde heeft.

UT
Bestuursvoorzitter Victor van der Chijs van de Universiteit Twente liet eerder al weten geen probleem te zien in Engels als voertaal.
"Voor een technische universiteit geldt dat mensen afstuderen en daarna een internationale carrière hebben. Ze gaan in het buitenland of bij een multinational werken. Bovendien is de technische wereld bij uitstek een wereld waar de voertaal Engels is. Je leert dus tijdens je studie al op die manier te communiceren."

Buitenlandse studenten
Ongeveer een derde van de studenten en personeel van de UT komt uit het buitenland. Buitenlandse studenten zijn volgens de minister geen probleem. De internationalisering heeft volgens haar juist een belangrijke meerwaarde.
"We moeten ons niet bang laten maken over verhalen dat internationalisering iets negatiefs is dat over ons wordt uitgestort", zegt ze tegen de NOS. Met het oog op de vergrijzing hoopt ze dat internationale studenten in de toekomst gaten kunnen vullen op de arbeidsmarkt.

Wel erkent ze de risico's en daarom wil ze de wet aanpassen om in te kunnen grijpen als de balans zoek dreigt te raken. Maar het beeld dat Nederlandse studenten op grote schaal niet meer kunnen studeren waar ze willen door een enorme toestroom van internationale studenten klopt volgens haar niet.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.