nieuws

Defensie komt met schaderegeling voor gifverf chroom-6

Defensie komt met schaderegeling chroom-6
Defensie komt met schaderegeling chroom-6 © RTV Oost / Rob Vorkink
Defensie maakt vandaag bekend welke compensatieregeling er komt voor personeel dat ziek is geworden door werkzaamheden met verf dat het kankerverwekkende chroom-6 bevat. Onder meer op het NAVO-depot in Vriezenveen hebben medewerkers van Defensie in het verleden met de giftige verf gewerkt.
Eind vorige week lekte uit dat het ministerie aansprakelijk is voor de ziekteklachten van (oud-)medewerkers die met chroomverf hebben gewerkt. Die conclusie werd getrokken op basis van een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Dat gelekte onderzoek en de aanbevelingen van de begeleidende commissie onder leiding van Ruud Vreeman worden vandaag gepresenteerd. Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie geeft haar reactie.

Defensie wist van schadelijke effecten
Uit het onderzoek blijkt dat Defensie al decennia wist van de schadelijke effecten van blootstelling aan chroom-6, maar kregen werknemers en bedrijfsartsen dit niet te horen. Ook voldeden werkplekken niet aan de regels.
Het roestwerende chroom-6 is een zeer giftige, mogelijk zelfs kankerverwekkende stof die ook nog eens slecht voor het milieu is. Als iemand maar een klein beetje inademt, kan dat veel ongemakken veroorzaken.
Het RIVM onderzocht het gebruik van chroom-6 in vijf inmiddels gesloten NAVO-werkplaatsen (POMS-locaties) waar Amerikaans materieel werd onderhouden. Later komt het RIVM ook nog met rapporten over blootstelling aan coatings (CARC) en chroomverf op andere Defensielocaties.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.