Kabinet biedt excuses aan in affaire chroom-6

Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) heeft namens het kabinet excuses aangeboden dat Defensiepersoneel jarenlang is blootgesteld aan chroom-6. Uit RIVM-onderzoek blijkt dat Defensie al vanaf 1973 op de hoogte was van de gevaren van de beruchte gifverf, maar al die tijd geen enkele actie heeft ondernomen.

“Defensie is tekort geschoten”, zo verklaarde de bewindsvrouw bij de presentatie van het RIVM-onderzoek vanmiddag aan de Tweede Kamer.

Excuses
“Het is nu duidelijk dat Defensie in het verleden verzuimde om de (oud-)collega’s voldoende te beschermen en ook niet als werkgever heeft voldaan aan haar zorgplicht. Dit betreur ik ten zeerste en bied ik mijn excuses voor aan”, aldus Visser.

Aansprakelijk
Uit een vrijdag uitgelekt rapport blijkt dat Defensie aansprakelijk kan worden gesteld voor de gezondheidsklachten die honderden medewerkers van de vijf NAVO-depots hebben opgelopen.

In deze provincie gaat het om het depot bij Aadorp. Ook personeel van de Vliegbasis Twenthe in Enschede gebruikte chroom-6. De Hengelose letselschadespecialist Yme Drost behartigt de belangen van ruim 300 patiënten.

Defensie heeft aangegeven de aanbevelingen in het RIVM-onderzoek over te nemen. Daarbij gaat het onder meer om een financiële regeling voor de slachtoffers van chroom-6.

Smartengeld
Gevolg daarvan is dat Defensie de slachtoffers of nabestaanden nu smartengeld aanbiedt. Afhankelijk van de ernst van de gezondheidsklachten kunnen de bedragen oplopen van 5.000 tot 40.000 euro.

Staatssecretaris Visser: “Ik zie toe op een goede, toegankelijke en soepel verlopende uitvoering van de regeling. Daarbij ben ik mij volledig bewust van het feit dat geen enkele financiële uitkering het leed, de onzekerheid en het verdriet bij betrokkenen, familieleden of nabestaanden kan wegnemen.”

Meer over dit onderwerp:
Aadorp Vriezenveen Enschede Hengelo chroom 6 Nieuws
Deel dit artikel: