nieuws

Naveltruitje of hotpants: Scholengemeenschap Thorbecke heeft het liever niet

Korte broeken met scheuren, hemdjes met spaghettibandjes en naveltruitjes: met de warme temperaturen gaan tieners weer luchtiger gekleed naar school. De Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle probeerde op een ludieke manier duidelijk maken wat je wel en niet kan dragen op school, maar een paar leerlingen interpreteerden dat als een korte broeken verbod.
Twee leerlingen van de Thorbecke Scholengemeenschap trokken aan de bel bij RTV Oost. Een korte broek dragen naar school zou in hun ogen niet meer mogen. Vriendinnen zouden op school zijn aangesproken op hun té korte broek en kregen van de docenten het verzoek om zich thuis te gaan verkleden.

Protest

Eind vorige week plaatste de school bij de ingang ook een paspop, met de tekst erbij: "Wij zien je graag zo". De paspop draagt een beige kleurige rok en een blouse, in de ogen van de tieners allesbehalve een hippe outfit. Op het papier staat verder geschreven: geen hemdjes met spaghettibandjes, de buik moet bedekt zijn en broeken mogen niet korter zijn dan halverwege de bovenbenen. 
Uit protest wilden de twee vmbo-leerlingen woensdag met een groep van zo'n 70 meiden in een korte broek naar school komen. "Wel een normale korte broek, niet zo één waarbij je je billen ziet", leggen de initiatiefneemsters uit. De actie is alleen vroegtijdig afgeblazen, omdat ze maandag met de directeur over het onderwerp hebben gesproken. 

Ludieke actie

Directeur Mathieu van Tienhoven is blij dat de twee leerlingen naar hem toe zijn gekomen. "Als school was het nooit onze bedoeling om een korte broek te verbieden, maar er zijn hier op school wel grenzen", legt hij uit. Dat er ook kinderen naar huis zijn gestuurd om zich te gaan verkleden, kan hij zich niet voorstellen. 
De actie met de paspop was volgens Van Tienhoven ludiek bedoeld. Dat de outfit er wat gedateerd uitziet in de ogen van de tieners, kan hij wel begrijpen. "We hebben ze voorgesteld om zelf een outfit uit te kiezen voor de paspop", legt hij uit. Ook is het idee ontstaan om er een mannelijke paspop naast te zetten, want het gaat niet alleen om korte rokjes en naveltruitjes. "T-shirts met middelvingers vallen in dezelfde categorie, het moet er wel netjes uitzien."
De namen van de leerlingen zijn bij de redactie bekend. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.