Letselschadespecialist over smartengeld slachtoffers Chroom-6: "Klap in gezicht"

Letselschadespecialist Yme Drost is niet te spreken over de financiële regeling die het ministerie van Defensie aanbiedt aan slachtoffers van chroom-6 en nabestaanden. "Het is een klap in hun gezicht", zegt hij tegen NOS Nieuws. Drost is vanavond te gast bij het nieuws- en actualiteitenprogramma Overijssel Vandaag van RTV Oost.

Staatssecretaris Visser van Defensie bood vandaag haar excuses aan voor het feit dat duizenden medewerkers van vijf NAVO-depots ziek werden door het werken met chroomhoudende verf. Defensie biedt de slachtoffers en hun nabestaanden daarom smartengeld aan.

Afhankelijk van de ernst van de aandoening gaat het om een bedrag van tussen de 5000 en 40.000 euro en een eenmalige materiële uitkering van 3850 euro. De vergoeding geldt uitsluitend voor (ex-)medewerkers met een ziekte die volgens het RIVM-onderzoek mogelijk te wijten is aan het werken met chroom-6. Dat geldt bijvoorbeeld voor longkanker en verschillende andere longaandoeningen.

Wel of geen erkenning van de ziekte

Drost: "Omdat de ene ziekte wel, en de andere ziekte niet wordt erkend, vallen veel slachtoffers buiten de boot. Maagkanker wordt bijvoorbeeld wel erkend, maar slokdarm- en darmkanker niet. En dat is opmerkelijk. Want de stofdeeltjes gaan toch via je slokdarm naar je maag, en komen daarna in je darmen terecht. Als gevolg van deze indeling, kan negentig procent van mijn cliënten geen aanspraak maken op een vergoeding."

Schadevergoeding voor nabestaanden te laag
Kritiek heeft Drost ook op de materiële schadevergoeding van 3850 euro. "Dat bedrag is veel te laag, met name voor nabestaanden. Defensie heeft blijkbaar geen enkel idee welke schade nabestaanden kunnen lijden als de kostwinner wegvalt. Je moet de begrafenis betalen, het inkomen valt weg. Dat je als Defensie dan met zo'n bedrag komt; daar heb ik geen woorden voor. Dat had minstens 10.000 euro moeten zijn."

Al met al vindt Drost dat Defensie de hele zaak te wetenschappelijk heeft benaderd. "Dat het RIVM dat zo doet, begrijp ik. Maar bij het omzetten van die benadering naar een financiële regeling, had Defensie met een ruimere blik moeten kijken. Wat betekent dit maatschappelijk en juridisch? Burgers hebben bijvoorbeeld het recht op een veilige werkplek. Defensie heeft verzaakt die bescherming te bieden."

Oorlog verklaren
En omdat de regeling alleen geldt voor een beperkt aantal ziekten, verwacht Drost dat met name de slachtoffers die buiten de boot zullen vallen, nu juridische procedures zullen starten. Drost: "Die gaan Defensie wat schade betreft nu de oorlog verklaren."

Afgelopen vrijdag onthulde de NOS dat Defensie volgens het RIVM-rapport aansprakelijk is voor de ernstige klachten die medewerkers van vijf NAVO-depots opliepen door het werken met chroom-6. Het ministerie wist van de schadelijke effecten, maar deelde dat niet met de werknemers en de bedrijfsartsen. Evenmin regelde Defensie een veilige werkplek of afdoende beschermingsmiddelen.

Meer over dit onderwerp:
chroom-6 vergoeding slachtoffers Defensie Nieuws
Deel dit artikel: