Slachtoffer chroom-6 Theo Even: 'Mea Culpa' van defensie is toegangskaart voor claimafdeling

Oud-defensieschilder Theo Even uit Losser is vooral blij met de excuses van Defensie. De voorgestelde schadevergoeding is een 'kruimel' en slechts een begin.

Theo Even werkte in de jaren 80 en 90 o.a. als schilder op de luchtmachtbasis Twenthe waar F-16's werden onderhouden. De straaljagers kregen daar onder meer een nieuwe laag verf, met daarin het kankerverwekkende chroom-6. Even werd ziek, kon niet meer werken en moest zijn huis verkopen. Hij vecht al jaren voor excuses en smartengeld van Defensie.

40.000 euro

Er komt een schaderegeling van 5.000 tot 40.000 euro, afhankelijk van de functie die de oud-medewerker heeft gehad, de mate van blootstelling aan de giftige stof en de ontwikkelde ziekte. Ook kunnen betrokkenen een eenmalige uitkering van 3.850 euro krijgen voor allerhande gemaakte kosten. 

Toegangskaartje

Volgens Theo Even is de voorgestelde vergoeding bij lange na niet genoeg om de (gezondheid)schade van hem en z'n lotgenoten te compenseren. Hij ziet het als een opening om te procederen. "Het smartengeld is het toegangskaartje tot de claimafdeling". 

Meer over dit onderwerp:
chroom 6 Defensie Noordoost-Twente Nieuws
Deel dit artikel: