nieuws

Jarenlange celstraffen geëist voor pgb-fraude in Twente

Was er sprake van PGB-fraude?
Was er sprake van PGB-fraude? © RTV Oost
Tegen 5 bestuurders van de zorgstichtingen 'Saron' uit Beuningen en 'In 't Zadel' uit Boekelo zijn gevangenisstraffen geëist van 1 tot 2,5 jaar cel voor pgb-fraude. Ook mogen ze jarenlang hun beroep niet uitoefenen. De stichtingen zelf moeten van het Openbaar Ministerie 150.000 euro boete betalen.
De bestuurders van de stichtingen worden door Justitie gezien als lid van een criminele organisatie, die deed aan oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. Ze zouden samen miljoenen euro's aan zorggeld achterover hebben gedrukt. Dat moeten ze terug betalen, als het aan het Openbaar Ministerie ligt. Volgens Justitie hebben de stichtingen jarenlang zorg gefactureerd die niet is verleend, of zorg verleend die niet betaald mag worden met zogenoemde pgb-gelden. Met een pgb-budget kan iemand met een beperking zelf de zorg betalen, die hij nodig heeft.
Als kwade genius wordt bestuurder Gerard S. gezien. Hij is de topman bij Saron en zou leiding gegeven hebben aan de criminele organisatie. Tegen hem werd de hoogste celstraf geëist; 2,5 jaar cel.

Tuincentrum

Justitie heeft vandaag tientallen cases opgesomd, waaruit blijkt dat facturen werden verstuurd voor zorg die nooit werd verleend. De stichtingen leverden zorg aan duizenden cliënten. 
Zo werd er in een bepaald geval maandelijks 1000 euro overgemaakt aan Pastoraal Centrum Saron voor de individuele begeleiding van een cliënt. Maar die cliënt werd volgens het Openbaar Ministerie helemaal niet begeleid, die was dagelijks onbetaald aan het werk bij een tuincentrum. En daar was geen begeleider bij betrokken.

Supermarkt

Ook werd er vaak zorg gefactureerd die niet uit het persoonsgebonden budget betaald mag worden, zegt het OM. "Zo rekende de Stichting In 't Zadel bijvoorbeeld vervoerskosten voor een cliënt. Maar dat ging niet om vervoer naar zorgverleners, maar om vervoer naar een supermarkt. Daar mogen PGB-gelden niet voor gebruikt worden." En zo noemde Justitie nog talloze voorbeelden.

Kleine 3 miljoen

Verder neemt Justitie het de stichtingen kwalijk dat er een ondeugdelijke registratie was. "Er kan niet gecontroleerd worden of de zorg is geleverd, die van tevoren met cliënten is afgesproken."
Een ander voorbeeld dat Justitie vandaag noemde was het dubbel betalen van huur. Twee cliënten woonden op het terrein van Pastoraal Centrum Saron in Beuningen. Zij betaalden de huur vanuit hun wajong-uitkering, maar betaalden het volgens het OM nogmaals vanuit pgb-gelden. "En dat mag natuurlijk niet."
Volgens het OM hebben de Twentse stichtingen samen 2,7 miljoen aan onterechte zorggelden opgestreken.

Onterecht

De advocaten van de stichtingen krijgen een aantal dagen de tijd om te reageren op het verhaal van Justitie. Volgens hen schetst het OM een onterecht beeld. "We hebben zelfs meer zorg verleend dan we ooit hebben gefactureerd." De rechtbank doet pas volgende maand uitspraak. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.