nieuws

Almelo hoopt miljoenen te besparen bij aanpak probleemgezinnen

Almelo heeft vorig jaar 420.000 euro bespaard op de aanpak van 25 multiprobleemgezinnen. De gezinnen deden mee met een pilot, de Doorbraakmethode. Almelo wil deze nieuwe aanpak nu gaan inzetten voor alle 174 gezinnen met een veelvoud aan problemen. Daarbij is een grote rol weggelegd voor de sociale wijkteams.
Multiprobleemgezinnen kampen met een opeenhoping van problemen, zoals schulden, te hoge woonlasten, gezondheidsklachten en alcohol- of drugsverslaving.

Forse besparing

De nieuwe aanpak moet niet alleen leiden tot een forse besparing, maar ook tot verbetering van de leefsituatie van de gezinnen, vergroting van de veiligheid en meer kansen voor de kinderen. Ook moet voorkomen worden dat toekomstige generaties weer in dezelfde problemen vervallen.
Het Nationaal Jeugdinstituut deed in 2016 onderzoek in Almelo. Daaruit bleek dat 174 probleemgezinnen op jaarbasis zorgden voor ruim 19 miljoen euro aan kosten. Dat komt neer op ruim 114.000 euro per gezin per jaar. Dat is vier keer zo veel als de kosten die Almelo maakt voor een gemiddeld gezin zonder problemen.

Werken aan perspectief

De Doorbraakmethode komt er op neer dat gezinnen concreet naar een doel toewerken aan de hand van een plan op maat. Door deze gerichte en individuele aanpak kon vaak een doorbraak worden bereikt in de problematiek. Naast een forse besparing hoopt de gemeente Almelo ook op een nieuw perspectief voor de gezinnen.
Uit de pilot, die in 2016 is gestart en een jaar duurde, bleek dat verlies of dreigend verlies van betaalbare woonruimte voor veel gezinnen een groot knelpunt was. Wordt zo'n probleem met succes aangepakt, dan ziet het gezin weer perspectief.

Almelo heeft de meeste probleemgezinnen

Almelo heeft procentueel gezien het hoogste aantal multiprobleemgezinnen van de provincie Overijssel: 0.55 procent. Ter vergelijking: in Enschede is dat 0,43 procent en in Hengelo 0,37 procent.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.