nieuws

13 stolpersteine op het terrein van psychiatrische inrichting Brinkgreven gelegd

In Deventer zijn vandaag 13 bijzondere struikelstenen gelegd. Op het terrein van psychiatrische inrichting Brinkgreven zijn precies 75 jaar geleden 13 Joodse patiënten weggevoerd en vergast in het concentratiekamp.
Medewerker Jetze Vos werkt al 40 jaar bij Dimence op het terrein van Brinkgreven. Hij kende het verhaal van een inmiddels overleden patiënt over de 13 weggevoerde Joodse patiënten. Hij besloot de samenwerking aan te gaan met de Werkgroep Struikelstenen Deventer.
Na een onderzoek kwam hij erachter dat er een gedetailleerd rapport bewaard is gebleven waarin staat hoe het één en ander is verlopen. Vos heeft dit vertaald naar een leesbare versie. Hiervan is een fraai boekje gedrukt.

Geen medewerking

Uit het rapport blijkt dat de vervangende directeur, dr.Grüschke de Duitsers niet zonder slag of stoot de patiënten meegeeft. "Hij deelde hun mede dat ze op zijn medewerking als arts niet mochten rekenen".
Daarna hebben de Duitsers het personeel voor hun karretje proberen te spannen, maar ook dat is eigenlijk niet gelukt. "Desondanks zijn op slinkse en vuile wijze de Joodse patiënten opgezocht en meegevoerd", zegt Vos.

Niet vergeten

"Eigenlijk is het een stuk geschiedenis dat niet vergeten mag worden. Er zijn toen ziekenhuizen en psychiatrische ziekenhuizen leegehaald en ook 13 Joden hier. Gelukkig is er een verslag van gemaakt", zegt Lex Rutgers van de Werkgroep Struikelstenen Deventer.

Synagoge

Dat de Joodse gemeenschap een bijzondere plaats in Deventer heeft is duidelijk. Maar nu de synagoge verkocht is dreigt ook de hele religieuze Joodse gemeenschap voor Deventer verloren te gaan.
"Ze hoeven de synagoge niet alleen te gebruiken, er kunnen ook andere dingen plaatsvinden. Maar als je er iets commercieels van maakt, waar blijven zij dan?", vraagt Rutgers zich af.
Jetze Vos is het daar mee eens. "Ik hou van geschiedenis, en dit hoort hier thuis. Ze moeten van de synagoge afblijven"
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.