nieuws

Blaastest op zomerfeest in strijd tegen comazuipen onder minderjarige bezoekers

De zomerfeesten zetten een nieuw wapen in, in de strijd tegen comazuipen of ander extreem drankmisbruik door jongeren. Na een eerste succesvolle experiment vorig jaar moeten minderjarige bezoekers van de drukbezochte zomerfeesten in Hengevelde voortaan een blaastest afleggen. Wanneer blijkt dat ze hebben gedronken, komen ze er niet in.
De grens ligt bij een promillage van 0,2: net als in het verkeer bij zogenoemde beginnende bestuurders.

Meerdere zomerfeesten
Volgens de organisatie van de Höftedagen kan de alcoholcontrole ook een oplossing bieden voor andere zomerfeesten. Andere organisatoren van zomerfeesten in de Hof van Twente hebben al bij ‘Hengevelde’ aangeklopt voor meer informatie over het systeem.

Organisatoren van dorpsfeesten hebben regelmatig te maken met jongeren die zich thuis of in een drankkeet eerst indrinken om vervolgens in benevelde toestand de feesttent in te gaan. Als dan bij controle of incidenten blijkt dat minderjarigen sterke drank hebben gedronken, kunnen organisaties verantwoordelijk worden gesteld. De boetes kunnen fors in de papieren lopen.

Excessen

Aanleiding voor de blaastest tijdens de feesten in Hengevelde, die komend en volgend weekeinde worden gehouden, zijn enkele drank-excessen enkele jaren geleden. “We wilden toen iets doen om het indrinken aan banden te leggen”, zegt Kasper Put. “Waarop we hebben besloten om steekproefsgewijs een blaascontrole uit te voeren onder jongeren. Jongeren die hebben ingedronken, wordt de toegang tot het terrein ontzegd.”

Eerste proef

Na een eerste proef vorig jaar worden de blaastesten vanaf nu structureel uitgevoerd.

Onraad ruiken
Uitgangspunt is dat er een vriendelijk ‘deurbeleid’ wordt gevoerd, maar wanneer de portiers onraad ruiken moeten de festivalbezoekers een blaastest doen. “Ook als ze wat raar binnen komen lopen, worden ze gecontroleerd.”

Steekproefsgewijs
Omdat de controles steekproefsgewijs worden uitgevoerd, bestaat het risico dat bezoekers de dans ontspringen, zo erkent Put. Het is volgens hem nu eenmaal ondoenlijk alle 5.000 tot 6.000 bezoekers een test te laten doen. “Dat zou teveel tijd kosten.”

Extreme gevallen voorkomen

“Helemaal honderd procent waterdicht krijgen, lukt niet. Zeker op deze aantallen. Maar we willen vooral de extreme gevallen van comazuipen of indrinken voorkomen. Zeker omdat het niet op ons terrein gebeurt. Omdat we zeker weten dat we een goed Nix 18-beleid hebben, waarbij jongeren onder de 18 jaar op ons terrein niet aan sterke drank kunnen komen.”

Polsbandjes
Om te voorkomen dat oudere festivalbezoekers voor jongeren sterke drank halen, worden er verschillende soorten polsbandjes uitgedeeld: voor volwassenen en minderjarigen. De leeftijden worden via id-bewijzen gecontroleerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.