nieuws

20 jaar cel voor Jayson D. voor moord op Sarah Kolenberg uit Enschede

Jayson D. moet twintig jaar de cel in voor de moord op Sarah Kolenberg uit Enschede. Dat heeft de rechtbank van Almelo vanmiddag bepaald. Dat is twee jaar meer dan de achttien jaar die het Openbaar Ministerie (OM) had geëist. De 49-jarige D. moet de nabestaanden van het slachtoffer bovendien een schadevergoeding van 5500 euro betalen.
De rechtbank acht de verdachte schuldig aan moord op Sarah Kolenberg. De Enschedese werd 27 augustus 2017 in een plas bloed aangetroffen. Vriendinnen vonden het levenloze lichaam van de vrouw in haar woning aan de Tubantiastraat in Enschede. 
tekst gaat verder onder de video
Uitspraak van de rechtbank in moordzaak Sarah Kolenberg
D., eveneens afkomstig uit Enschede, zou met het slachtoffer een buitenechtelijke relatie hebben. Uit appverkeer bleek dat Kolenberg zwanger was. Zij wees D. aan als vader van de baby. In zijn auto, die verder brandschoon was, is een druppel bloed van Kolenberg gevonden.

Vooropgezet plan

Volgens D. was die druppel daar gekomen bij een wilde vrijpartij. Die verklaring is ongeloofwaardig, oordeelt de rechtbank. Er was sprake van een vooropgezet plan van D. om Sarah Kolenberg om het leven te brengen. Zij dreigde zijn geheim te onthullen. Het vreemdgaan en dat hij mogelijk de vader van haar ongeboren kind was.
tekst gaat verder onder de video
Persrechter Mark Bosch over de uitspraak
Persrechter Bosch over de uitspraak. 

Opzettelijk wissen

De telefoon van Kolenberg en haar laptop waren spoorloos verdwenen. Bij een eerste onderzoek bleek uit de locatiegegevens van het google-account van D. dat hij op zaterdagochtend bij het huis van Kolenberg is geweest.
Bij een later onderzoek waren de locatiegegevens gewist. "Dat gaat niet zomaar", aldus de officier van justitie die daarmee doelde op opzettelijk wissen van de gegevens. 
tekst gaat verder onder de video
Reactie advocaat Ural op het vonnis
Reactie advocaat Ural op het vonnis. 

Als laatste gezien

De rechtbank stelt dat uit de telefoongegevens blijkt dat D. de dag voor Kolenberg dood is gevonden blijkt dat hij in de Tubantiastraat is geweest. Volgens de rechtbank heeft D. hij haar het laatst heeft gezien en is hij er met haar telefoon vandoor gegaan.
Kolenberg zwaargewond achterlatend. D.sloeg haar met een zwaar metalen voorwerp op het hoofd. Volgens de rechtbank bereidde hij zijn actie zo goed voor, dat het moest lijken op een uit de hand gelopen inbraak of roof.
Fotograaf: Facebook: Sarah Kolenberg Sarah Kolenberg

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.