nieuws

Nationale Overblijfdag: kinderen eten steeds vaker hun bammetjes op school

Lunchen met de overblijfmoeders. Het is een bekend fenomeen, alleen komt het in de traditionele vorm steeds minder vaak voor. Op basisschool De Fontein in Enschede is dat anders: de groep overblijvers is daar dagelijks groter dan de groep niet-overblijvers.
Broodmoeder, juf of overblijfmoeder. De kinderen op basisschool de Fontein in Enschede hebben allemaal zo hun eigen benaming voor de TSO'ers, de vrijwilligers van de TussenSchoolseOpvang. Van de 130 leerlingen blijven er vandaag ruim honderd een broodje eten op school. 
De dertien vrijwillige TSO'ers van de Fontein komen allemaal één of twee dagen in de week helpen met het overblijven. De één doet het net een paar maanden, de ander is inmiddels voor alle leerlingen een bekend gezicht. Petra houdt het van alle vrijwilligers het langste vol. Ze is al ruim twaalf jaar actief als overblijfmoeder. En stoppen? Daar denkt ze nog lang niet aan. "Het is veel te leuk om te doen!"
Nu steeds meer scholen kiezen voor een rooster met vijf identieke schooldagen komt het overblijven in de traditionele vorm steeds minder vaak voor. Met zo'n continurooster brengen alle kinderen standaard de lunchpauze door op school. Iets minder dan de helft van alle scholen in Nederland heeft nu nog een traditioneel rooster dat bestaat uit twee dagdelen en gevarieerde eindtijden, waar ouders dus de keuze hebben tussen thuis een broodje eten of de kinderen laten overblijven. 

Nationale Overblijfdag

Voor het vierde jaar op rij organiseert het Overblijf Magazine de Nationale Overblijfdag. De eerste donderdag in juni is de dag waarop de ruim 70.000 veelal vrijwillige medewerkers in de TussenSchoolse Opvang (TSO) erkenning krijgen voor het belangrijke werk dat zij doen voor per dag zo’n 600.000 overblijvertjes. 
Op basisschool de Fontein in Enschede krijgen de TSO'ers alleen niet vandaag, maar het hele jaar door waardering voor hun werk. Marloes Huizing ontvangt als overblijfmoeder regelmatig complimentjes van de leerkrachten. "Ze overleggen veel met ons over kinderen, als er soms eens dingen zijn. Het contact onderling is gewoon heel erg goed." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.