Nog voor de opening is de Giethoorn Express al een megasucces

Gedeputeerde Bert Boerman opende vanmorgen de nieuwe buslijn 270. Al voor de openingshandeling is duidelijk dat de Giethoorn Express een enorm succes is.

De nieuwe buslijn rijdt sinds 29 april en ruim een maand na de eerste rit, staat de teller van het aantal reizigers al op ruim 8.500. Dat aantal is een record voor het openbaar vervoer in deze regio en dat heeft alles te maken met de groei van het toerisme in Giethoorn.

Toeristenstroom

Buslijn 270 is een aanvulling op de oude en nog steeds rijdende buslijn 70. Vijf jaar geleden werd er gepraat over het afschaffen van die lijn omdat er steeds minder gebruik van gemaakt werd.

Toen kwam de toeristenstroom vanuit Azië op gang en raakte buslijn 70 langzaam overladen. In 2015 maakten in totaal 90.000 mensen gebruik van buslijn 70, in 2017 waren dat er al bijna 160.000, met name toeristen.

Buslijn 270 vol met Aziatische toeristen (Foto: RTV Oost, Oscar Siep)
Buslijn 270 vol met Aziatische toeristen (Foto: RTV Oost, Oscar Siep)
Fotograaf: RTV Oost, Oscar Siep
Buslijn 270 vol met Aziatische toeristen

Toegevoegd

Connexxion buslijnmanager Jan Zuidema is trots op zijn nieuwe buslijn. "Eerlijk gezegd is dit in mijn lange carrière de eerste keer dat er een buslijn wordt toegevoegd, tot nu toe moest ik steeds lijnen schrappen uit de dienstregeling."

Buslijn 270 rijdt van station Steenwijk via Giethoorn naar de Blauwe Handbrug en doet dat 7 dagen per week van 10 uur 's morgens tot 18 uur 's avonds. Buslijn 70 rijdt na Giethoorn door naar Zwartsluis.

Trots

Wethouder Mobiliteit Marcel Scheringa is ook blij met het succes van de nieuwe buslijn. "Zoals het nu gaat verwachten we dat we binnenkort jaarlijks 200.000 reizigers naar Giethoorn brengen."

Veel vragen over Giethoorn aan de buschauffeur (Foto: RTV Oost, Oscar Siep)
Veel vragen over Giethoorn aan de buschauffeur (Foto: RTV Oost, Oscar Siep)
Fotograaf: RTV Oost, Oscar Siep
Veel vragen over Giethoorn aan de buschauffeur

De wethouder doelt hier op de verwachtingen rond buslijn 270. Daarnaast komen er heel veel met een huurauto vanuit Schiphol, België of Duitsland onze kant op. Scheringa: "Dat zijn forse cijfers en daar zijn we blij mee. Nu moeten we nog zien hoe we deze massa mensen kunnen spreiden over onze gemeente. Want Giethoorn is niet het enige pareltje, we willen ook graag dat ze Blokzijl zien bijvoorbeeld. Of een dagje uit gaan naar het Nationaal Park Wieden/Weerribben."

Deel dit artikel: