Staatssecretaris ziet geen rol voor zichzelf weggelegd bij oplossen problemen rond Kamperlijntje

De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven, is geen partij bij het oplossen van de problemen rond het Kamperlijntje. Dat heeft ze vandaag gezegd in reactie op vragen van Kamerleden over het debacle met de spoorverbinding tussen Zwolle en Kampen.

Van Veldhoven vindt dat ProRail en de provincie Overijssel met elkaar om de tafel moeten om tot een oplossing te komen. "Ik heb daar geen formele rol in maar ik zal wel druk uitoefenen", stelde de staatssecretaris vanmiddag. 

De staatssecretaris liet zich ontvallen dat ze het zich goed kon voorstellen dat er in de Tweede Kamer 'zuchtend' is gereageerd op de gang van zaken rond het Kamperlijntje en station Stadshagen in Zwolle. Kort voor het station in gebruik zou worden genomen, bleek de grond onder het spoor zo slecht dat het station niet open kon. 

Samen om tafel

"Ik hoop dan ook dat beide partijen bij een volgende persconferentie weer samen om de tafel zitten", voegde Van Veldhoven fijntjes toe aan  haar commentaar op de situatie. Daarbij doelde ze op het besluit van ProRail apart van de provincie een persconferentie te houden. 

Daaruit bleek dat de partijen lijnrecht tegenover elkaar staan als het gaat om station Stadshagen in Zwolle. De provincie heeft besloten dat het station, in ieder geval voorlopig, nog niet in gebruik kan worden genomen. ProRail is van mening dat dit wel kan, mits er twee machinisten rijden op één trein rijden. 

Onveilige maatregel

Daardoor wordt de keertijd op het station korter. De tijdwinst die daarmee wordt gehaald kan gebruikt worden om te stoppen op station Stadshagen. De provincie kan zich niet vinden in die oplossing, net als vervoerder Keolis die de maatregel zelfs kwalificeerde als onveilig voor passagiers en treinpersoneel. 

Staatssecretaris Van Veldhoven pleitte bovendien voor een grondige analyse om uit te vinden wat er nu mis is gegaan rond het Kamperlijntje. 

De bewindsvrouw had geen tijd gehad om schriftelijke vragen van de ChristenUnie en de VVD over het Kamperlijntje te beantwoorden. Ze zegde toe dat gedetailleerde antwoorden zo snel mogelijk volgen. 

Deel dit artikel: