Bijeenkomst voor slachtoffers van chroom-6 in Almelo over schaderegeling

Voor chroom-6-slachtoffers, hun familie en nabestaanden wordt vanmorgen in Almelo een bijeenkomst gehouden over de schaderegeling die het ministerie van Defensie heeft voorgesteld in het chroom-6-schandaal. Die regeling zorgt voor veel boosheid en onbegrip onder slachtoffers en hun naasten. Veel ziekten waaraan de slachtoffers lijden, staan niet op de compensatielijst.

Een slachtoffer met longkanker heeft recht op 40.000 euro, maar een slachtoffer dat lijdt aan blaas- of slokdarmkanker krijgt niks. 

Recent rapport

De afweging van Defensie is gebaseerd op een recent rapport van het RIVM, waarin in kaart is gebracht wat het verband is tussen het kankerverwekkende chroom-6 en bepaalde aandoeningen. Volgens slachtoffers staan hun ziektes wel degelijk in rechtstreeks verband met het werken met chroom-6.

De eerste bijeenkomst werd dinsdag in Roermond gehouden. Daar liepen de emoties hoog op. Letselschadespecialist Yme Drost noemde de regeling "een klap in het gezicht" van slachtoffers en nabestaanden. 

Tekst gaat verder onder de video.

Maandag maakte Defensie excuses voor het feit dat ze al sinds 1973 wist dat werken met chroom-6 gevaarlijk is. In Overijssel is op het NAVO-depot bij Aadorp met de giftige verf gewerkt, maar ook op vliegbasis Twenthe zijn slachtoffers gevallen. 

Onderzoek door RIVM

Bij de bijeenkomst, vanmorgen in Almelo, zijn onderzoekers van het RIVM aanwezig om een toelichting te geven op het rapport dat Defensie maandag presenteerde. Daarin staan de resultaten van een onderzoek dat is uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in opdracht van Defensie.

Het RIVM stelde onder meer vast dat Defensie haar zorgplicht heeft geschonden. Het ministerie trok niet aan de bel toen bleek hoe schadelijk chroom-6 is. Daardoor kunnen (oud-)medewerkers van Defensie door blootstelling aan chroom-6 tijdens hun werk een aandoening hebben gekregen. 

Deel dit artikel: