Blaastest minderjarige bezoekers zomerfeest Hengevelde trekt massale aandacht organisatoren

Het idee van het zomerfeest in Hengevelde om via een blaastest comazuipen onder minderjarige bezoekers te voorkomen, trekt massale aandacht van andere organisatoren van evenementen door het hele land. Nadat RTV Oost gisteren aandacht besteedde aan deze opmerkelijke oplossing staat de telefoon in Hengevelde roodgloeiend.

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland reageert enthousiast op de ‘Hengeveldse aanpak’ en gaat het nu onder de aandacht brengen van de ruim 20.000 leden, verspreid door het hele land.


Steekproef
Zoals gemeld worden minderjarige festivalgangers steekproefsgewijs gecontroleerd. Scoren ze bij een blaastest meer dan 0,2 promille dan wordt ze de toegang tot het feestterrein ontzegd.


Drankexcessen

Met deze controles wil de organisatie in Hengevelde vooral voorkomen dat jongeren zich bezondigen aan comazuipen en andere drankexcessen doordat ze zich eerst thuis of in een drankkeet indrinken.


Na een eerste voorzichtig experiment tijdens de zomerfeesten van vorig jaar wordt de blaastest bij de toegangspoort vanaf nu structureel ingevoerd.


Reacties
Nadat landelijke media het verhaal van RTV Oost overnamen, regende het telefoontjes in Hengevelde. “Er komen reacties vanuit het hele land. En andere organisatoren van tentfeesten hier in de Hof van Twente gaan bekijken of ze het dit jaar ook nog kunnen invoeren”, zegt Kasper Put, voorzitter van de zomerfeesten Hengevelde.

Kunstje afkijken
Bovendien zegt hij de komende tijd veel reacties te verwachten van organisaties van andere evenementen die 'het kunstje' van Hengevelde willen komen afkijken.

Horeca

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland reageert enthousiast. “Deze aanpak gaat zelfs verder dan wat de wetgever van een organisator verwacht, maar wij juichen het alleen maar toe”, zegt woordvoerster Bernadet Naber.


Landelijk probleem
“Dit is een landelijk probleem voor organisatoren van evenementen. Vandaar dat wij deze aanpak nu onder de aandacht gaan brengen van onze leden”, aldus de zegsvrouw. Koninklijke Horeca Nederland telt ruim 20.000 leden.

Los van de blaastest bij de ingang heeft het zomerfeest Hengevelde verschillende soorten polsbandjes voor de minderjarige en volwassen bezoekers.

Meer over dit onderwerp:
Hengevelde Hof van Twente Nieuws
Deel dit artikel: