Defensie wil vertrouwen slachtoffers chroom-6 herstellen

In Almelo is vanmorgen om negen uur de bijeenkomst begonnen waarin slachtoffers van chroom-6 worden bijgepraat over de schaderegeling en de resultaten van het onderzoek naar de gifverf. Met de bijeenkomst wil het ministerie van defensie het vertrouwen herstellen.

De informatieochtend in Almelo is bedoeld voor mensen in de gemeente die in het verleden op de Poms-locaties in Coevorden, Ter Apel en Vriezenveen hebben gewerkt. De verf waar ze mee hebben gewerkt bleek kankerverwekkend. Tijdens een eerdere bijeenkomst, in Roermond, liepen de gemoederen hoog op, vooral omdat slechts een beperkt aantal ziekten wordt erkend.

Boosheid
Veel van de ongeveer honderd aanwezigen in Roermond klaagden over andere aandoeningen, die niet op het lijstje van erkende ziekten van Defensie staan. Een slachtoffer met longkanker heeft recht op 40.000 euro, maar een slachtoffer dat lijdt aan blaas- of slokdarmkanker krijgt niks. Naar een samenhang van deze aandoeningen met het werken in de zogenoemde POMS-sites van Defensie moet nog nader onderzoek gedaan worden. "Dan zijn we allemaal dood", klonk daarop uit de zaal.

"In Roermond liepen de gemoederen op een gegeven moment hoog op omdat je toch ziet dat het moeilijk is, zeker voor de mensen die echt ziek zijn, om die mensen toch te duiden dat sommige relaties tussen de ziekte en de aandoening niet altijd onmiddellijk te relateren zijn aan de werkzaamheden die ze bij defensie hebben uitgevoerd", vertelt Arian Minderhoud van het ministerie van Defensie.

"We hebben geprobeerd dat uit te leggen en het onderzoek toe te lichten. We hebben ook de regeling toegelicht. We hopen en denken ook wel dat de mensen in Roermond met een betere duiding de zaal hebben verlaten."

Vertrouwen

Met de bijeenkomsten wil Defensie het vertrouwen herstellen. 

"Het onderzoek van het RIVM is heel gedegen en zorgvuldig uitgevoerd. Onze voorgaande minister van defensie heeft altijd gezegd 'de onderste steen moet boven komen. Ik wil een gedegen onderzoek'. Dat kan ten koste gaan van de snelheid. Het onderzoek heeft best lang geduurd, maar juist de gedegenheid en de duidelijkheid van de onderzoeksresultaten moet helpen het vertrouwen tussen ons en de mensen die het betreft te herstellen."

Deel dit artikel: