nieuws

"Waarom krijgen oud-medewerkers die nog niet ziek zijn van chroom-6 geen geld?"

Waarom krijgen oud-medewerkers die nog niet ziek zijn geen geld om zich te laten onderzoeken? En is alle informatie wel meegenomen in het onderzoek? Het zijn enkele vragen van de ruim 130 bezoekers van de informatiebijeenkomst over chroom-6 in Almelo.
Zo’n honderddertig voormalig POMS-medewerkers die in Ter Apel, Coevorden of Vriezenveen hebben gewerkt met gifverf lieten vanochtend bij de bijeenkomst weten zich niet betrokken te voelen bij het onderzoeksproces.
Ze hebben het gevoel dat veel informatie nog niet in de onderzoeken is meegenomen. “Ik heb hier sheets met extra informatie waar ik van vermoed dat die niet in het onderzoek zijn meegenomen”, wijst een oud-medewerker op een map die hij heeft meegenomen. 
De man stelt de informatie netjes te hebben aangekaart bij de onderzoeken en formulieren die hij als oud-werknemer moest invullen. Tot zijn grote spijt heeft hij daar nooit meer iets over gehoord. “Waarom heb ik geen enkele terugkoppeling gekregen?”

Geld voor onderzoek
Een vrouw die namens ‘de mannen’ spreekt, oogst applaus van de hele zaal. “Defensie heeft deze mannen veertig jaar in die rotzooi laten werken. Dit heeft tot op de dag vandaag nog een grote emotionele impact, ook voor hen die gelukkig niet ziek zijn. Waarom is er voor hen geen financiële compensatie?”
Letselschadespecialist Yme Drost sluit zich hierbij aan. “Veel mensen zijn nog niet ziek, maar maken zich wel grote zorgen. Geef hen allemaal een geldbedrag, zodat zij zich fysiek kunnen laten controleren. Zo kun je erg leed voorkomen.”
Defensie kon daar geen gericht antwoord op geven en gaf aan dat de regeling zoals deze nu bestaat voor een grote groep in het leven is geroepen. Andere gevallen moeten individueel worden bekeken.
Defensie over de kritiek op Chroom-6 regeling en onderzoek

Nalatigheid

Waar een bijeenkomst in het Limburgse Roermond woensdag tot een emotionele en felle bijeenkomst leidde, bleef het in Almelo bij verwijten. “Defensie is nalatig geweest, waarom moeten wij dan aantonen dat wij zijn benadeeld?”,  roept een voormalige POMS-medewerker.
Uitzendkrachten kunnen moeilijk aantonen dat zij daadwerkelijk op de betreffende locaties hebben gewerkt. Ze moeten zelf bewijzen dat zij met chroom-6 hebben gewerkt. “Hoe is dit mogelijk? Defensie is nalatig geweest. Waarom moeten uitzendkrachten dit aantonen terwijl u weet dat zij dat bijna niet kunnen?”
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.