nieuws

Raad van State onderzoekt of gemeente drugspand in Glanerbrug mocht sluiten

Raad van state onderzoekt of gemeente drugspand in Glanerbrug mocht sluiten
Raad van state onderzoekt of gemeente drugspand in Glanerbrug mocht sluiten © Persbureau GinoPress
De Raad van State bekijkt of de sluiting van een woning in de Enschedese wijk Glanerbrug wel terecht was. Burgemeester Onno van Veldhuizen sloot de woning in 2016 voor een half jaar toen bleek dat het een drugspand was. De bewoner was het hier niet mee eens en vocht de sluiting al eens eerder aan, maar verloor. Nu start het hoger beroep.
De burgemeester greep in na klachten van omwonenden van het pand aan de Cornelis Houtmanstraat. In de woning werden harddrugs gevonden die volgens de burgemeester niet alleen voor eigen gebruik waren. De politie vond er ook wapens.

Veel bezoekers
Buiten de woning werd iemand aangehouden met harddrugs, die zei de drugs in de woning te hebben gekocht. De woning werd na klachten uit de buurt al langer in de gaten gehouden. Het viel toen al op dat er verdacht veel mensen 'op bezoek' kwamen.
Volgens de rechtbank was dit alles voldoende bewijs voor de burgemeester om de woning te sluiten. Maar de bewoner vond dat bewijs veel te mager. De hoeveelheid drugs die werd gevonden, was maar iets meer dan wat rechters zien als voor eigen gebruik. Daarom had de rechter het door de vingers moeten zien, stelde de bewoner.

Conflict met de buurt

Maar de rechtbank draaide de bewijslast om; het is aan de verdachte om aan te tonen dat het niet voor de handel is. De rechtbank vond ook de langdurige overlast bij de woning, een conflict van de bewoner met de buurt en de aanwezigheid van een basisschool in de omgeving zwaar wegen.
De Raad van State doet binnen twee maanden uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.